Slapen tussen de grafheuvels in Landa Park (Noorwegen)

0
330
Het Vikinghuis, Voor de dringende reparaties (de dakconstructie is rot) wordt een groep Duitse vrienden van de eigenaar opgetrommeld.

Op zoek naar een leuke camping zijn we afgelopen zomer beland op de camping Landa Park in Noorwegen. Een prachtig land Noorwegen, je ziet de geschiedenis van de aarde in de afgesleten bergen en gladde rotsplateaus. Bij het plannen van de reis kwamen we in de buurt van Stavanger uit bij Landa Park, een historisch dorp waar je ook kunt kamperen.

We konden een mooi plekje uitzoeken en stonden met de hoek van de caravan al op de uitloper van een bronstijd grafheuvel. De heuvel is duidelijk uitgegraven in het verleden.

Landa Park is een historische plaats. Een van de belangrijkste vindplaatsen van bewoning in Noorwegen waarvan de geschiedenis zich uitstrekt tussen 1500 voor Chr. tot 600 na Chr. (Bronstijd tot Volksverhuizerstijd). Op het terrein bevinden zich naast meerdere grafheuvels ook diverse gebouwen. Een replica Bronstijdhuis, Vikinghuis, Viking Gilde Hal en de plattegrond van een huis om de opgraving weer te geven d.m.v. palen. In totaal zijn er op Landa Park 6 grafheuvels en zijn bij opgravingen de resten van 250 huizen uit de verschillende perioden gevonden (over een tijdspanne van 2000 jaar).

De camping is een plezierige plek waar je hartelijk ontvangen wordt maar voor lief moet nemen dat het sanitair en de voorzieningen eenvoudig maar goed zijn. Op het terrein zijn ook diverse accommodaties te huur.

De historie van de plek verdwijnt jammer genoeg steeds meer naar de achtergrond. De grote Vikinghal wordt gebruikt voor feesten en partijen en is in goede staat. Het Bronstijd en Vikinghuis zijn echter afgesloten en in verregaande staat van verval. Informatie over de geschiedenis is vrijwel niet te vinden op het terrein dat steeds nadrukkelijker als een vakantie park wordt gerund en steeds minder als een levend historisch dorp.

We troffen het door op tijd te zijn voor een concert van de groep “Klang av Oldtid”.  Op kopieën van bronstijd instrumenten hebben zij zelf muziek geschreven. De bijzondere blaasmuziek droeg ver over het terrein en gaf een prachtige extra dimensie aan onze vakantie.

Al met al een plezierig bezoek al ging het verval me aan het hart.

Het bronstijdhuis. Er ligt een verzoek bij de gemeente om de restauratie van rond de € 100.000 te bekostigen
De groepjes bomen geven de locatie aan van de bronstijd grafheuvels
In het hoge gras zijn de palen en contouren terug te vinden van een huisplattegrond. Er zit maar weinig afstand tussen het huis en de dichtstbijzijnde grafheuvel.
Het Vikinghuis, Voor de dringende reparaties (de dakconstructie is rot) wordt een groep Duitse vrienden van de eigenaar opgetrommeld.
De grote Vikinghal is een prachtige ruimte.
De onderhoudsploeg is volcontinue aan het werk op de hele camping.
De groep “Klang av Oltid”. Professionele musici die zelf muziek schreven om te spelen op (kopie) Bronstijd instrumenten. Houten en bronzen lurs, ramshoorn, slagwerk en zang.
De bronzen Lur. Kopie van een originele (3000 jaar oude) bronzen Lur gevonden in Denemarken. De nauwkeurige kopie had een stemming 440 hertz en het mondstuk is gelijk aan moderne mondstukken. Het instrument is dus goed te bespelen door de professionele blazers van “Klang av Oldtid”. Foto Ingo Jorga op Pixabay

Meer informatie:

Landa Park in betere tijden:

Loop van de bronstijd naar de volksverhuizingstijd in Landa Park (Noorwegen) – Het Hunebed Nieuwscafé (hunebednieuwscafe.nl)

De website van Landa Park

Landa Park – Vikingvillage and Camping

De website van Klang av Oldtid

Bronselur | KLANG AV OLDTID | Bronze lurs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.