De Düwelsteene bij Heide (Duitsland)

0
313
Düwelsteene, eigen foto, juni 2020

De duivel was op weg naar Aken om de kathedraal, die Karel de Grote had gebouwd, te vernietigen. Daartoe had hij alle grote rotsblokken in zijn land verzameld en droeg ze in een zak op zijn rug naar Aken. Bij Heiden ontmoette hij een schoenmaker die twaalf paar versleten schoenen op zijn rug droeg. De schoenmaker nam deze schoenen mee om ze te repareren

De duivel vroeg aan de schoenmaker hoe ver het nog was naar Aken. De schoenmaker, die de duivel aan de paardenhoef herkende, zei: ‘Ik kom rechtstreeks uit Aken, ik heb veel schoenen versleten. Ik draag ze op mijn rug.’ Toen gooide de duivel de zak met stenen weg, vreselijk vloekend. Toen de rotsblokken op de grond vielen, beefde de grond onder de voeten van de schoenmaker. Op deze manier ontstond de Düwelsteene. Een soortgelijk verhaal wordt verteld over de Horkenstein in Dahlhausen.

Standbeeld in het centrum van Heiden; de schoenmaker draagt diverse paren schoenen. In juni 2020 was rondom het standbeeld een enorme hoeveelheid ‘Happy Stones’ te zien. Eigen foto, 28 juni 2020

Regelmatig wordt het aantal stenen van de Düwelsteene geteld. Als je ze een tweede keer telt, krijg je volgens de verhalen een ander resultaat. Er wordt gezegd dat de duivel ondertussen een steen verwijderde of terugplaatste.

Je kunt zelf het aantal stenen tellen op de 3D reconstructie van het hunebed.

Het wapen van Heiden bevat een afbeelding van een hunebed
De Düwelsteene na de restauratie in 1932

Er wordt ook beweerd dat niemand de stenen van hun plaats kan halen en ze, zonder schade, kan vernietigen. Een boer haalde ooit een platte deksteen naar zijn woning en gebruikte die als plaat voor zijn nieuwe oven. Tijdens het heksenuur van de volgende nacht klonk er gebonk en lawaai door het hele huis, de koeien hadden zich losgerukt in de stal, de varkens renden als gekken door de stal en de kippen klapperden verschrikt uit hun nesten. Bij nadere inspectie bleek de nieuwe oven ingestort te zijn. De volgende dag lag de platte steen weer op zijn oorspronkelijke plek bij de andere duivelsstenen.

Oudste voorstelling van de Düwelsteene, eigen foto van informatiebord bij het hunebed, juni 2020

In Duitsland zijn veel Duivelsstenen bekend, ook in andere landen komen duivelsstenen voor. Voorbeelden van andere duivelsstenen zijn te vinden in o.a. De duivel en de hunebedden bij Vehrte, De Däiwelssteen voor de Dom van Trier, Boter, vet en stenen, Duivel en engel, megalieten in Nederland, De Wodansteen, Gekerstende stenen, Wéris: dolmen, menhirs, de Pierre Haina en equinoxen, Heksenstenen, Verhalen over offerstenen en Verhalen over offerstenen – 2.

Vaak werd er met de stenen gegooid, waarbij afdrukken van de vingers of klauwen van de duivel achterbleven. In andere gevallen ging het om een hoefafdruk (ook in deze sage wordt verteld dat de duivel aan de paardenpoot wordt herkend), zie ook Pas Bayard; hoefafdrukken in stenen in België en Hoefijzervormen en megalieten. In Der Teufelsstein bij Springe is zowel een menselijke voetafdruk als een hoef aangebracht.

Marinda Ruiter

Afbeelding van Google Maps met Steinkammergrab Düwelsteene rechtsboven

Bronnen

Wikipedia

https://www.ruhr-guide.de/freizeit/natur-und-erholung/duewelsteene/24,0,0.html

Afbeeldingen

Het wapen van Heiden bevat een afbeelding van een hunebed – Door Gemeinde Heiden (Münsterland) – http://www.kreis-borken.de/kreisregion/staedte-und-gemeinden/wappen.html?0=fileconverted into SVG format, modified and transparency added by Arch, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16987231

Oudste voorstelling van de Düwelsteene, eigen foto van informatiebord bij het hunebed

De Düwelsteene na de restauratie in 1932 – Door Ökologix – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40331555

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.