In de zomer van 2023 bezocht ik het Hunebedcentrum in Borger. Het was leerzaam en vooral inspirerend. Van een bevlogen medewerkster hoorde ik dat er ook in Duitsland veel hunebedden waren en dat de heer Willem Donker deze hunebedden in kaart gebracht had. Het bracht mij ertoe om contact te zoeken met de heer Wolters, omdat ik wellicht iets kan toevoegen vanuit mijn verzamelgebied.
Zelf verzamel ik Duits noodgeld dat in de jaren 1918-1922 in veel plaatsen van Duitsland is uitgegeven. Op een aantal biljetten staan hunebedden afgebeeld. Op de Deutsche Serienscheine staan onder andere diverse historische afbeeldingen. Zo ook op het noodgeld van Albersdorf in het district Sleeswijk-Holstein. Het gemeentelijk gebied van Albersdorf strekt zich uit in het natuurgebied van de Heide-Itzehoer Geest.
Talrijke begraafplaatsen uit het Neolithicum en de Bronstijd duiden op een vroege nederzetting in dit gebied. Er is bij Albersdorf een archeologisch openluchtmuseum en een binnen museum, Steinzeitpark Dithmarschen, waar je je terug in de tijd waant en waar veel informatie is te vinden.
Hoe ziet het noodgeld eruit? Dit is de voorkant van het biljet dat uitgegeven werd op 1 januari 1922. Er waren drie biljetten van 50 Pfennig, 1 Mark en 2 Mark.

Op de linkerkant van het biljet staat: “Mit düssen Lappen, kannst nix wärn. Behol em, he makt di ni arm. Un doch is düsse Schien begehrt. Denn nachher kriegt he groten Wert“. Vertaling: “Met dit papiertje kan je niets kopen. Bewaar het, het maakt je niet arm. En toch is dit biljet in trek. Want later krijgt het grote waarde”.
Het grote hunebed staat op de achterkant van het biljet. De ontwerper/uitgever van het noodgeld noemde het hunebed: offeraltaar.

De Duitse tekst luidt: Altgermanischer Opferaltar. Vertaling: Oudgermaans offeraltaar. (hunebed)
Het hunebed van Albersdorf sprak diverse kunstenaars aan, zoals de Duitse schilder, graficus en illustrator Julius Fürst (1861-1938) die de offersteen omstreeks 1895 tekende.

Het is een scan uit het boek: „Schleswig-Holstein meerumschlungen in Wort und Bild von Hippolyt Haas, Hermann Krumm u. Fritz Stoltenberg aus dem Jahr 1896“.
Onderstaande lithografie heeft de titel Der Opfer Altar zu Albersdorf.
Het afgebeelde offeraltaar is het hunebed van Albersdorf.
Het draagt de naam: Brutkamp in Albersdorf in Dithmarschen . Het bestaat uit vijf steunstenen en een grote deksteen van ca. 23 ton! De offersteen ligt op een kleine heuvel, is nu omgeven door een klein park en deels omzoomd door zeer oude lindebomen.

Rond 1840 is onderstaande kleurrijke grafiek getekend. Het is een ets op papier afgebeeld. De frisse groenen kleuren spreken mij erg aan en het hunebed van Albersdorf komt er mooi op uit.

Op de site van het Hunebedcentrum staan mooie foto’s met beschrijving van het hunebed van Albersdorf.
De heer Willem Donker heeft hunebedden als hobby. Hij heeft alle hunebedden in Duitsland in kaart gebracht. De Duitse hunebedden kon hij vinden doordat de prehistoricus Ernst Sprockhoff, de destijds bekende hunebedden van Duitsland gedocumenteerd en gecatalogiseerd heeft.
Hij heeft de hunebedden genummerd, het hunebed van Albersdorf kreeg nummer: Sprockhoff 150. Sprockhoff heeft ook atlassen gemaakt, die Donker kon gebruiken. Hij is landmeter van huis uit en heeft zich toegelegd om opmetingen van de ligging en omgeving van het hunebed te kunnen maken. Hij maakte albums en boeken van de Duitse hunebedden per landkreis. Hij heeft inmiddels 1350 hunebedden in Nederland en Duitsland in kaart gebracht.
De heer Donker heeft een samenwerking met het Hunebedcentrum en veel van zijn foto’s en uitleg van de Hunebedden zijn daar te vinden. Meer informatie over het hunebed Albersdorf-Brutkamp is via deze link te vinden.
