Karin Olfert wint Nederlands kampioenschap vuistbijl maken

0
137

We hebben een Nederlands kampioen vuistbijl maken in ons midden… van harte gefeliciteerd met deze bijzondere prestatie Karin!

Hieronder een verslag van onze kampioene…

Op zaterdag 28 oktober 2023 vond het NK vuistbijl maken plaats. Dit evenement is bekend onder de vuursteen bewerkers onder ons en wordt sinds een jaar of 10 elk jaar door het Oermuseum in Diever georganiseerd.

Zo’n 3 jaar geleden, toen ik nog oermens was en nog niet de evolutie naar kantoormens had doorgemaakt, heb ik voor het eerst ‘geproefd’ van het vuursteen bewerken. Met (waar ik achteraf achter kwam) dramatisch materiaal heb ik geprobeerd een vuistbijl te maken en dat ging moeizaam, maar toen heb ik waarschijnlijk wel de nodige handigheid in mijn slag opgedaan. Het vuursteen bewerken heeft daarna op een laag pitje gestaan, maar is nooit helemaal weggeweest. Zo heb ik met een OERweekend van Roel Meijer een lesje klingen slaan gehad en heb ik zelf af en toe op een vrije middag weer eens de klopsteen en geweihamer gepakt om wat te fabriceren.

Een aantal weken geleden kwam ik Ernest Mols tegen, één van de bekendste vuursteenbewerkers uit Nederland, en meervoudig Nederlands Kampioen vuistbijl maken. Ik heb een dagcursus bij Ernest gevolgd en daaruit bleek dat ik de slag aardig te pakken had. Ik kon dus wel meedoen met het NK, zei Ernest…

Dus, afgelopen zaterdag was het zover. Zonder verwachtingen maar stiekem best een beetje nerveus probeerde ik mijn bijltje te slaan in Diever. Samen met nog 6 deelnemers gingen we de strijd aan! In 2 uur tijd mochten we zoveel vuistbijlen proberen te maken als we konden. Ik had stiekem wel een tactiek verzonnen… ik ben eerst op wat minder goede steen aan het ‘inslaan’ geweest. Na een kwartier had ik genoeg vertrouwen en mepte ik mooie schijven eraf, dat ik een goede steen heb gepakt. Al gauw had ik hiervan één grote vuistbijl gemaakt, die ik later eventueel nog wat kon afwerken. Deze heb ik opzij gelegd en nu had ik alle tijd om een mooiere te maken. Vervolgens was ik 2 x goed op weg voor een mooiere vuistbijl, maar brak deze helaas toen ik een flink eind op weg was. Met mijn laatste kwalitatief écht mooie steen heb ik een heel net bijltje weten te meppen, en er was tijd genoeg om deze mooi af te werken.

Gelukkig voor mij deed Ernest zelf niet mee aan het kampioenschap, maar tussen de andere deelnemers zaten wel degelijk goed geoefende vuursteenbewerkers. Eigenlijk was ik dus een ‘broekie’ die net kwam kijken.

Nadat de tijd om was moesten alle deelnemers de gemaakte vuistbijlen presenteren en vervolgens hebben we zelf, een vakkundige jury en één willekeurig iemand uit het publiek punten moeten uitdelen in de vorm van klinken. 3 klinken voor de beste, 2 voor de tweede plek en 1 voor de derde plek. Vervolgens werden de klinken geteld… spannend! Ik kon al wel zien dat er regelmatig klinken bij mijn vuistbijlen gelegd werden… 

Bij het tellen was ik als één na laatste aan de beurt. Een totaalscore van 17 klinken bracht me op de eerste plek. Maar er moest nog bij één iemand geteld worden, ook een voormalig kampioen. Zijn totaalscore kwam uit op 14 klinken en daarmee had ik dus gewonnen!

Een echte verrassing en enorm leuk! En nu mag ik een jaar lang genieten van een wisselbokaal en de titel Nederlands kampioen vuistbijl maken! Tevens is het de eerste keer dat een vrouw het kampioenschap wint, dus ik ben best trots op mezelf. Het komende jaar wordt het flink oefenen zodat ik volgend jaar mijn titel kan verdedigen…

Meer weten over vuursteen?
Wil je meer weten over vuursteen en wat er allemaal wel niet uit gefabriceerd is? Op het Hunebednieuwscafé staan tal van artikelen waarin je veel leert over deze knoertharde steen. Harry Huisman legt o.a. uit hoe vuursteen gevormd wordt en waar het van nature voorkomt: https://www.hunebednieuwscafe.nl/2022/07/waar-komt-vuursteen-van-nature-voor-deel-4/ 

Zelf aan de slag

Mocht je zelf met vuursteen aan de slag willen gaan, dan is een lesje vuursteen bewerken van een doorgewinterde vuursteenbewerker natuurlijk ideaal. Maar wil je alvast zelf het e.e.a. uitproberen, dan zijn er veel filmpjes op youtube te vinden waarbij je ook een hoop kunt leren. In het volgende filmpje legt Diederik Pomstra uit hoe je een vuistbijl moet maken. Nu nog zoeken naar het juiste materiaal…

Steentijd in je eigen tijd: Vuistbijl van de Maasvlakte – YouTube

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.