De dolmens van Pozuelo in Andalusië, Spanje

0
208
Dolmen Pozuelo nummer 1

De archeologische site van El Pozuelo ligt in de Spaanse gemeente Zalamea la Real, in de provincie Huelva. Het ligt in een gebied met steile hellingen, ravijnen en talrijke beken. De hoogte van de heuvels varieert tussen de 300 en 400 meter boven zeeniveau, en slechts enkele zijn hoger dan dat.

Deze site, die in 1946 werd ontdekt en grotendeels opgegraven door Carlos Cerdán, is het duidelijkste en best gedocumenteerde voorbeeld van de megalithische bouwwerken van Huelva. Deze monumenten behoren tot het Chalcolithicum of de Kopertijd, waarvan het begrafenisritueel werd gekenmerkt door de bouw van dolmens met een gang en een of meer dubbele, drievoudige of vijfvoudige kamers, met verschillende indelingen en afmetingen. Dit feit, samen met de analyse van de grafgiften en hun verspreiding, ondersteunt de beschouwing van El Pozuelo als een necropolis van collectieve begravingen verspreid over het grondgebied in geïndividualiseerde groepen. Er is een algemene chronologie gegeven voor de elf graven van El Pozuelo tussen 3000 en 2500 v.Chr., waardoor ze worden gedefinieerd als de vroegste prehistorische architectuur in de provincie Huelva en de oudste aan de Atlantische kust.

De weg naar Pozuelo is goed te doen, vanaf daar ga je een landweggetje in en afhankelijk van de weersomstandigheden is de weg lastig tot moeilijk begaanbaar. Een auto die laag bij de grond ligt is niet aan te raden. Als je de weg volgt dan kom je de dolmens vanzelf tegen. Zeven stuks liggen pal langs de weg, de anderen zijn moeilijker te vinden. Maar de dolmens die langs de weg te vinden zijn liggen op zeer esthetische wijze in het landschap.

Na enkele kilometers gereden te hebben over een zandpad kom je op een splitsing met de borden op de foto’s. Hier kun je je auto neerzetten om dan vervolgens te voet de eerste vier dolmens te bezoeken.
Je ziet de dolmens al liggen vanaf de plek waar je je auto neerzet
Na een kleine wandeling kom je om de hoek ineens deze dolmen tegen, dit is nummer 1.
Dolmen nummer 1
De zijkant van dolmen nummer 1
Dolmen nummer 2. Op de achtergrond zie je nummer 3 en 4 liggen. Ze zijn met een klein paadje door het struikgewas met elkaar verbonden.
Dolmen nummer 2
Via een klein paadje ga je het dalletje in en ga je naar nummer 3 en 4. Dit is nummer 3
Pozuelo nummer 3
Pozuelo dolmen Nummer 4
Pozuelo nummer 4
We vervolgen onze weg over een slecht bospad en komen uit bij nummer 5. Dit is het eerste monument met een informatiebord dat nog leesbaar is. Op de tekening van de dolmen is te zien dat deze bestaat uit een heuvel met meerdere kamers. Deze dolmen is de meest complete van de dolmens van Pozuelo
De heuvel van dolmen 5
De ingang van dolmen 5
Binnen in de dolmen
De dekstenen zijn nog goed zichtbaar
Uiteindelijk kom je op een soort van parkeerplaats. Ooit bedoeld als startpunt van de dolmenroute maar helaas nooit onderhouden. Hier moet je even zoeken naar nummer 6 en 7. Nummer 6 is in slechte staat. Nummer 7 echter is een zeer fraaie. Je vind deze als bij je het hoofdpad de berg op gaat en daar een ijzeren paal ziet met daarop geschilderd nummer 7. Hier klim je een eindje naar boven en vind je de dolmen.
Op het informatiebord is te zien dat dolmen nummer 7 drie kamers heeft.
Pozuelo nummer 7
Nummer 9 is de laatste voordat je weer op het asfalt komt. Deze is niet meer in goede staat.
Dolmen nummer 9
Dit bord laat zien dat de ontsluiting van de dolmens ooit een project was met Europees geld betaald maar helaas niet is onderhouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.