Dolmen de La Pastora bij Sevilla

0
233
Dolmen de La Pastora

Vlakbij Sevilla, bij de stad Valencina, ligt de archeologische zone van Valencina. Het is een gebied van 400 hectare waar allerlei grafmonumenten en nederzettingen zijn gevonden. Het gebied stamt uit de kopertijd en is gedateerd in het derde millennium voor Christus. Te oordelen naar de hoeveelheid en de omvang van de megalithische bouwwerken moet Valencina een belangrijk economisch, sociaal en ritueel centrum van die tijd zijn geweest.

Valencina is sinds het einde van de 19e eeuw bekend en onderzocht en is het onderwerp geweest van talrijke archeologische opgravingen die constructies van de prehistorische nederzetting aan het licht hebben gebracht, zoals vloeren van hutten, silo’s of kuilen, maar ook monumentale grafmonumenten die het tot een van de belangrijkste kerngebieden van het megalitisme op het Iberisch schiereiland maken.

Het grootste monument in het gebied is de Domen van La Pastora. Even verderop ligt ook nog de Dolmen Matarrubilla. Veel andere monumenten zijn er helaas niet meer te zien, ze zijn verdwenen onder de stad en opgeruimd vanwege de landbouw.

De Dolmen de la Pastora is ontdekt in 1860. Het bestaat uit een lange gang van 45 meter lang met aan het eind een relatief kleine ronde kamer met een diameter van 2,5 meter. Het geheel is bedekt met een tumulusstructuur.

De gang is een rechthoekige ruimte die in de grond is uitgegraven en bekleed met metselwerk van losse rechthoekige stenen. Het monument is verdeeld in vier secties die van elkaar gescheiden worden door stijlen en latei. Het dak met lateien is gemaakt van grote zandstenen en granieten orthostaten en is geplaveid met stenen plaveisel. De kamer is gemaakt van leistenen platen gevuld met klein metselwerk in de tussenruimten, die een valse koepel vormen door de vakken op elkaar te laten aansluiten. De tumulus lijkt ook een duidelijk geplande constructie te zijn met een binnenste ringstructuur en een maximale diameter van ongeveer 85 meter gemaakt van kleine stenen en aarde.

De oriëntatie van de ingang, bij zonsondergang, is anders dan die van de meeste Andalusische megalieten, die op zonsopgang gericht zijn.

Om dit enorme archeologische complex te beschermen, registreerde de Junta de Andalucía bij Decreet 57/2010 van 2 maart het hele gebied, begrensd in de gemeenten Valencina de la Concepción en Castilleja de Guzmán (Sevilla), in de Algemene Catalogus van het Andalusisch Historisch Erfgoed, als Goed van Cultureel Belang, met de typologie van Archeologische Zone. BOJA nº44, van 5 maart 2010.

Reserveringen

Het bezoek is gratis maar vanwege de beperkte capaciteit is het raadzaam om vooraf een afspraak te maken via het online boekingsplatform of per e-mail via reservamuseovalencina@gmail.com.

Adres:

Plaza de España (Casa de la Cultura), 9, 41907.

Valencina de la Concepción, Sevilla

Openingstijden:

Dinsdag t/m vrijdag van 09.00 tot 14.00 uur.

Zaterdag en zondag, van 10.00 tot 14.00 uur.

Maandag gesloten.

Op de rotonde vlakbij de Dolmen van Pastora is een kunstwerk in de vorm van een dolmen neergezet.
Op een tweede rotonde is een vondst gevonden in de dolmen vergroot neergezet.
Kaart van alle archeologische locaties in de omgeving
Ingang van de Dolmen van Pastora
Eerste deel van de ingang van de Dolmen van Pastora
De gang van 45 meter die uitkomt in een kamer.
De kamer aan het eind van de gang
De kamer aan het eind van de gang
Bij de dolmen worden schoolklassen ontvangen en worden speciale educatieve programma’s gegeven
In de omgeving liggen diverse grafheuvels zoals deze – Montelirio
Foto van de omgeving rondom de Dolmen van Pastora – nergens zijn nog grafheuvels of archeologische restanten te zien helaas. Ooit moet dit een druk bewoond gebied zijn geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.