Geocaching, archeologie en landschap

0
479
De geocache wordt genoteerd

Van tijd tot tijd kom je ze tegen, wandelaars die tijdens de wandeling speurend, met de telefoon in de hand, zich een beetje stiekem door het landschap lopen.

Zo troffen we bij hunebed D8 bij Tynaarlo een echtpaar die geheimzinnig rondom het hunebed aan het speuren was naar iets. Toen wij hen aanspraken met de vraag “wat bent u aan het doen”, kregen we het antwoord “Geocachen”. We zijn op zoek naar een “schat”.

Geocaching logo

Zij vertelden dat Geocaching een wereldwijde schattenzoektocht is. Geocachen is een zoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS (of smartphone) kan je aan de slag gaan met geocachen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel, en dat is juist het leuke daarvan. Je wandelt en je komt op plekken waar haast niemand komt, vertellen de geocachers enthousiast.  

Zo’n Geocache doosje kun je aantreffen maar ook kleinere

Maar hoe werkt Geocaching dan, is onze vraag. De geocachers vertellen dat je geocaching kan spelen met een wandel-GPS of met de Geocaching app op je mobiele telefoon (www.geocaching.nl.  Je zoekt online op het kaartje of op plaatsnaam naar een geocache en geeft deze in op jouw GPS/mobieltje. Er zijn er duizenden, miljoenen over de wereld verspreid. We staan met onze oren te klapperen. Wat leuk, reageerden we.

Wat tref je op die plek van de geocache aan, vragen wij? Vaak een doosje met daarin een logboek. Dat logboek moet in iedere cache te vinden zijn: hier kun je invullen wanneer je de cache bezocht hebt met jouw geocaching nickname en datum. Later kun je de gevonden casch registreren op de website.

We vinden het leuk om een cach op te sporen maar interessanter vinden we het verhaal bij een geocache. De geocachers vertellen dat zij vooral op zoek gaan naar geocaches die een relatie hebben met het landschap, het ontstaan van de streek en de historie daarvan. Zo zijn we hier bij Hunebed D8 in Tynaarlo. Vooraf hebben we de geocaschsite geraadpeegd. Daarop staat het verhaal over het hunebed. En zo zijn er veel meer.

Wij vertelden de geocachers dat wij vrijwilligerswerk doen bij het Hunebedcentrum in Borger en vroegen ons af of daar ook geocaches liggen. Het antwoord kwam snel.    

Geocaches rondom Borger

Ook daar liggen er. Zo te zien twee op het terrein van het Hunebedcentrum. Een heet “Vlintentune” en de andere “Transport en verweringssporen uit de IJstijd”. Het zijn opvallend wel twee speciale geocaches en niet de gemakkelijkste om te vinden. Niet ver daar vandaan ligt een cache genaamd “De Hoofdman van Drouwen” en nog een dichtbij “De hunebedden van Bronneger”. Deze geocaches hebben zo te zien een educatief doel. 

Wil je meer weten over Geocachen? Ga dan naar de website www.geocaching.com. Daar kun je een account/profiel aanmaken en meer informatie vinden.

Nu zijn we al een paar maanden geocaches aan het zoeken. Ook tijdens onze vakantie in Frankrijk. We vonden de caches bij carpoolplekken, midden in ons dorp, in de bossen en soms op de vreemdste plekken. Zo vonden we schatten bij hunebedden en grafheuvels, compleet met achtergrondverhalen van zo’n geocachesite. Het is een leuke, interessante en gezonde hobby die hebben we gevonden en dit dankzij de verrassende ontmoeting bij hunebed D8 van Tynaarlo.

De locatie casch vd Hoofdman van Borger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.