Het Faldouet tempelcompex op Jersey op een postzegel

0
51

De Dolmen du Faldouet is een prehistorisch monument op Jersey in de gemeente St. Martin. Het ligt in het oosten van het eiland, enkele kilometers van Mont Orgueil. De dolmen ligt op een hoog punt. Bij mooi weer is vanaf dit punt de Franse kust te zien.

Alle stenen, gebruikt voor het creëren van de dolmen, zouden ooit bergopwaarts zijn getransporteerd .

in 1985 verscheen in Jersey een postzegel met daarop een afbeelding van zowel dit dolmen alsook een van de componist John Nicholson Ireland.

John Nicholson Ireland [1879 – 1962] was een Engelse componist en muziek pedagoog. Ireland bezocht de Kanaaleilanden, met name Jersey, regelmatig en liet zich inspireren door het landschap en de sfeer. In 1912 componeerde hij, terwijl hij op Jersey verbleef, het pianostuk The Island Spell (het eerste van de drie stukken in zijn set Decorations).

De Dolmen du Faldouet is een neolitisch ganggraf dat dateert uit ca. 4000-3250 v.Chr.

Het monument bestaat uit een 5 meter lange gang, die eindigt in een ongebruikelijke dubbele kamer, die als plattegrond eruitziet als het cijfer 8.

Het achterste deel is nog bedekt door een enorme deksteen die naar schatting 24 ton weegt. Drie kleine zijkamers en twee interne cisten vormen de randen van de hoofdkamer. De cisten hadden dekstenen, maar het is onwaarschijnlijk dat de doorgang en het centrale gedeelte ooit overdekt waren.

Het monument is omgeven door ten minste twee stapelbeschoeiingen en een ring van rechtopstaande stenen. Toen het niet meer in gebruik was, werd het terrein bedekt met een puinheuvel, waardoor alleen de deksteen bloot kwam te liggen. De middelste ruimte bevat aan de zijkanten steenkisten.

Oorspronkelijk was de dolmen omringd door een lage heuvel met twee muren van losse stenen, alsmede een ring van rechtopstaande stenen.

Rondom de site liggen velden die tegenwoordig door lokale boeren worden gebruikt om groenten en Jersey Royal-aardappelen te verbouwen.

Op het muntstuk van 10 pence van Jersey staat deze dolmen ook afgebeeld

Er werden opgravingen gedaan in 1839, 1868 en in 1910 door de Société Jersiaise.

De Société Jersiaise is een vereniging in Jersey die in 1873 werd opgericht met onder meer als doel: “De publicatie van lokale geschiedenis, zoveel mogelijk het behoud van alle prehistorische en historische vindplaatsen te bewerkstelligen en het stichten van een voornamelijk historische en archeologische bibliotheek”.

Er werden in een van de zijkamers menselijke botten van ten minste drie volwassenen en twee kinderen, waaronder een compleet skelet in een zittende positie, gevonden. Daarnaast werden er drie eenvoudige kommen, een kleine ‘pigmentbeker’, twee vaassteunen (waarop twee van de kommen zaten), vuurstenen werktuigen, stenen bijlen, rubbers, hamers, groensteen en doleriet [een soort stollingsgesteente] hangers gevonden.

Dit hunebed is een van de twee Jersey-monumenten die zijn uitgelijnd met de lente- en zonequinox. [het moment waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat]. De andere is La Hougue Bie.

De Franse staatsman en schrijver Victor Hugo [1802 – 1885], die verbannen was op Jersey omdat hij een tegenstander was van Napoleon III, interesseerde zich voor de prehistorie en heeft mede daarom een gewassen pentekening gemaakt van het overdekte gedeelte van de dolmen van Faldouet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.