Dolmen van Soto in Zuid Spanje, 100 jaar geleden ontdekt

0
1647

In de provincie Huelva in Zuid Spanje liggen meer dan 600 megalithische monumenten uit de prehistorie. Bij het stadje Trigeros ligt de dolmen van Soto, dit is een goed voorbeeld van het type dat hier gevonden wordt. Het is gebouwd tussen 3000 en 2500 v.Chr.

Het monument is in 1923 gevonden op het erf van de boerderij ‘La Lobita’. Direct daarna heeft er een archeologische opgraving plaatsgevonden. In drie jaar tijd is het monument opgegraven en gedeeltelijk gerestaureerd. In 1931 is het een nationaal monument geworden. In 2008 is de huidige restauratie begonnen. Het is nu te zien in gerestaureerde vorm, inclusief verlichting aan de binnenkant. De heuvel is in totaal 80 meter waarmee het een van de grootste prehistorische monumenten van West Europa is. Er is een informatiecentrum vlakbij.

De dolmen is oostwest georiënteerd. Hij heeft een gang van maar liefst 21 meter en behoort daarmee tot de langste van de vele dolmen in de provincie Huelva. De breedte van de gang varieert tussen 0,82 cm en 3,1 meter in de kamer. In totaal zijn er 70 draagstenen in verwerkt. In het verre verleden is het graf al eens geroofd waardoor er veel verloren is gegaan. Toch zijn er nog 8 lichamen met artefacten gevonden waaronder aardewerk, een armband, fossielen enz.

De gerestaureerde heuvel waar de dolmen in is gebouwd.
Veel van de stenen in het monument hebben ingekerfde symbolen. Gedacht wordt dat de staande stenen ooit losstaande stenen in het landschap waren en dat deze later gebruikt zijn voor de dolmen.
Omdat in 2023 het 100 jaar is geleden van de dolmen van Soto is ontdekt is in november 2023 een symposium georganiseerd in Trigeros, het stadje waar de dolmen ligt.
Een Spaans filmpje maar geeft wel een goed beeld van het monument.
Vlakbij de dolmen van Soto liggen nog twee restanten van dolmens. Deze hebben de namen Soto 2 en Soto 3 gekregen. Echter er is maar erg weinig van over gebleven. Goed onderzoek heeft hier nog niet plaatsgevonden.
Onder de heuvel in deze akker ligt Soto 2. Het wordt nog altijd gebruikt als akker en het monument is daarmee ook niet beschermd. Er is in 2023 nieuwe wetgeving aangenomen waardoor het vanaf nu wel mogelijk is om dit soort monumenten te beschermen in Spanje.
Restant van Soto 2 in de akker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.