Database met 2.400 prehistorische vindplaatsen

0
265
Kaart met de verdeling van Afrikaanse, Aziatische en Europese vindplaatsen in ROAD. Voorbeelden van de verschillende soorten vondsten die ROAD bevat worden getoond met de klok mee vanaf linksonder: stenen handbijl, slijpsteen bedekt met rode oker, schelpornament, stenen projectielpunt, schedel van rund, stuifmeelkorrel, menselijke schedel, dubbele botpunt en stuk oranje oker. (Objecten niet op schaal) Christian Sommer (ROCEEH)

De rol van cultuur in menselijke expansies: Grootschalige verzameling van digitale gegevens vat de resultaten van 150 jaar onderzoek samen en kan worden gebruikt door zowel amateurs als wetenschappers.

De menselijke geschiedenis in één klik: Voor het eerst zijn talrijke vindplaatsen met betrekking tot de vroege geschiedenis van de mensheid van 3 miljoen tot 20.000 jaar geleden toegankelijk in een grootschalige database. Wetenschappers van het onderzoekscentrum ROCEEH (“The Role of Culture in Early Expansions of Humans”) hebben informatie verzameld over 2400 prehistorische vindplaatsen en 24.000 assemblages van meer dan 100 oude culturen. De digitale gegevensverzameling is gratis beschikbaar voor wetenschappers en amateurs en is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Het onderzoekscentrum is gevestigd aan de Universiteit van Tübingen en de Senckenberg Society for Nature Research, wordt gesponsord door de Heidelberg Academy of Sciences and Humanities en gedeeltelijk gefinancierd door de Union of German Academies.

ROAD, de “ROCEEH Out of Africa Database”, vertegenwoordigt een van de grootste digitale verzamelingen van informatie over archeologie, antropologie, paleontologie en plantkunde gebaseerd op 150 jaar onderzoeksgeschiedenis, zegt Dr. Andrew Kandel van de Universiteit van Tübingen. Door informatie over culturele overblijfselen, menselijke fossielen, dierlijke botten en planten samen te voegen in een geografisch en chronologisch kader, creëerde het team een hulpmiddel dat helpt bij het analyseren van de complexe aspecten van de menselijke evolutie.

Sinds 2008 heeft een internationaal team van zes wetenschappers en tientallen onderzoeksassistenten de gegevens nauwgezet samengesteld. Meer dan 5000 publicaties in meerdere talen werden geanalyseerd, waaronder Chinees, Russisch, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Portugees.

Een gebruiksvriendelijke kaartinterface toont de verspreiding van sites over de hele wereld. Gebruikers kunnen ook de resultaten van eenvoudige zoekopdrachten grafisch weergeven, zodat een gebruiker zijn eigen kaart kan maken door een specifieke cultuur, periode of interessante regio te selecteren. Daarnaast kan een gebruiker ook een PDF “ROAD Summary Data Sheet” downloaden met een samenvatting van de sites.

“Wetenschappers kunnen ROAD gebruiken om geavanceerde zoekopdrachten te formuleren”, zegt Kandel. “Een zoekopdracht kan bijvoorbeeld helpen bij het vaststellen van de aanwezigheid van verschillende categorieën stenen werktuigen in heel Afrika, of de verspreiding van specifieke dieren, zoals paarden, neushoorns of rendieren tijdens perioden waarin de gletsjers oprukten of zich terugtrokken. Zulke queries voorzien onderzoekers van grote hoeveelheden gegevens die ze verder kunnen bestuderen met behulp van verschillende visualisatie- en analysemethoden.”

Het grootste deel van de prehistorische wereld is nog niet in kaart gebracht, zoals te zien is aan de lege gebieden op deze kaart. Deze visualisatie is gebaseerd op een Kernel Density Estimate van assemblages in ROAD. Vindplaatsen met een hogere dichtheid aan assemblages zijn intenser van kleur. Oceanië valt niet binnen het bereik van ROAD.

ROCEEH ontwierp ROAD om de diepe geschiedenis van ons menselijk verleden beter te begrijpen. “We onderzoeken de veelzijdige relatie tussen cultuur en omgeving en observeren de invloed daarvan op menselijke expansies.” In de geest van open wetenschap stelt het team deze gegevens vrij beschikbaar aan het grote publiek, studenten en onderzoekers over de hele wereld.

Het verzamelen van deze gegevens heeft al aangetoond dat een groot deel van de wetenschappelijke kennis over ons verleden afkomstig is uit slechts een paar zeer goed bestudeerde regio’s, zoals Zuid- en Oost-Afrika en Europa, evenals Centraal- en Oost-Azië. Oceanië maakte echter geen deel uit van het onderzoek. De witte vlekken duiden op de verwachting van spannende toekomstige ontdekkingen over het verleden van onze spe-cies uit de gebieden archeologie en antropologie.

Gratis database ROAD: https://www.roceeh.uni-tuebingen.de/roadweb/
“De rol van cultuur in vroege expansies van mensen” (ROCEEH): www.roceeh.net

Publicatie:

Kandel AW, Sommer C, Kanaeva Z, Bolus M, Bruch AA, Groth C, et al. (2023): “The ROCEEH Out of Africa Database (ROAD): A large-scale research database serves as an indispensable tool for human evolutionary studies”. PLoS ONE 18(8): e0289513. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0289513

Tekst: 04-08-2024 Universität Tübingen / Heidelberger Akademie der Wissenschaften

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.