De zon scheen op het hunebed van het Oldenburgse Duitse noodgeld

0
134

Dit artikel gaat over het hunebed op het Duitse noodgeld van Oldenburg.

Op het Duitse noodgeld van Oldenburg i.O. staat op de achterkant van een biljet van 50 pfennig een hunebed afgebeeld. Dit noodgeld is in 1921 uitgegeven door de Handelskammer. Op het vierde biljet van een serie van zes biljetten staat een hunebed afgebeeld.

Hierboven zien we de voorkant van het biljet met daarop het wapen van Oldenburg

Op de site van het Hunebedcentrum staat een artikel van Harrie Wolters uit 2016 over de Hunebedden van Oldenburg. Hij schreef dat niet ver over de grens in Duitsland honderden hunebedden liggen. Hij heeft de ruim 300 km lange Straße der Megalithkultur in etappes gereden.

De route verbindt de mooiste hunebedden in het gebied tussen Oldenburg, Osnabrück en Meppen met elkaar. Dit artikel gaat voornamelijk over het hunebed dat op het noodgeld van Oldenburg afgebeeld staat. Osnabrück en Meppen hebben wel noodgeld uitgegeven, maar helaas niet met een afbeelding van een hunebed.

Het hunebed dat op het noodgeld afgebeeld staat, ligt in de omgeving van Naturpark Wildeshauser Geest. De Straße der Megalithkultur loopt hierdoorheen. Het natuurpark ligt in de deelstaat Nedersaksen en wordt gekenmerkt door zandige, onvruchtbare, van oorsprong met heide begroeide gebieden, wat in het Duits ‘Geest’ wordt genoemd. Het woord Geest komt van ‘güst’, onvruchtbaar.
Het landschap doet aan Drenthe denken. In de Neolithische tijd hebben hier mensen van de Trechterbekercultuur gewoond. Zij zetten hun doden onder andere bij in hunebedden. Toen de Saksische stammen er in de achtste eeuw woonden, gebruikten zij de stenen als bouwmateriaal, waardoor een aantal monumenten verloren zijn gegaan. Begin 19e eeuw ontstond een historisch besef om de prehistorische monumenten te behouden.

Tegenwoordig kun je in het Landesmuseum Natur und Mensch in Oldenburg op het adres, Damm 38-46, het megalithische graf op een compleet nieuwe manier ervaren.

Met de app ‘mega!lith 3D’ duik je dieper in de trechterbekercultuur van Noordwest-Duitsland. Een soort moderne tijdreis dus.

Op de achterkant van het biljet staat de lieflijke tekst:

Ehr‘deine Blümelein, pfleg‘ ihre Triebe,

Blau und rot blühen sie, die Freundschaft und die Liebe.

Vertaling: ‘Eer jouw kleine bloemen, verzorg hun takken,

blauw en rood bloeien zij, vriendschap en liefde’

Het wapen van Oldenburg draagt ook de kleuren rood en blauw.

Het is Hunebed 1 en heeft nummer 24b van de route.

Het hunebed is beroemd omdat het meerdere keren is vastgelegd door kunstenaars.

Heidenopfertisch, Lithographie des Oldenburger Hofmalers Ludwig Philipp Strack, 1827 (Stadtmuseum Oldenburg).

In 1803 verhuisde kunstschilder Strack naar het Oldenburgse hof van hertog Peter Friedrich Ludwig van Oldenburg. Hij wordt nog steeds beschouwd als de artistieke ontdekker van het Oost-Holsteinse landschap.

Dat het landschap mooi en interessant is, valt verder te lezen in het artikel van Harrie Wolters. De andere gevonden hunebedden in de omgeving van Oldenburg zijn afgebeeld en voorzien van een beschrijving. hunebedden in de omgeving van oldenburg (hunebednieuwscafe.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.