Join up the dots … een nieuwe theorie over grotschilderingen

0
242

Veel grotschilderingen in Europa lijken willekeurige stippen en strepen te tonen die wetenschappers tot nu toe niet konden ontcijferen. Een Britse amateurarcheoloog denkt dat hij nu de code heeft gekraakt. Volgens een studie die begin 2023 in het Cambridge Archaeological Journal wordt gepubliceerd, gebruikten mensen in de oudheid grotschilderingen om de parings- en geboorteseizoenen van wilde dieren zoals runderen, paarden en mammoeten te volgen. Om dit te kunnen doen, moeten de jager-verzamelaars uit de ijstijd inzicht hebben gehad in verleden, heden en toekomst en een primitief begrip van de kalender.

Ben Bacon besteedde jaren aan het bestuderen van stippen en andere symbolen in beroemde grotschilderingen in Lascaux, Altamir en meer dan 600 andere plaatsen. Toen hij eindelijk vermoedde dat hij het antwoord had, schakelde hij de hulp in van verschillende academici die zijn bevindingen controleerden. Tony Freeth, honorair hoogleraar aan het University College in Londen, had eerder onderzoek geleid naar een oude Griekse astronomische klok die bekend staat als het Antikythera-mechanisme. Hij hielp een kalender te reconstrueren op basis van de meteorologische en maaninformatie die de paleolithische mens tot zijn beschikking zou hebben gehad.

Samen vergeleken ze vervolgens de bekende geboortecycli van dieren die vandaag de dag leven met de reeks stippen die bij veel dierentekeningen staan. Dit lijkt te bevestigen dat de stippen een registratie waren van de maanmaanden waarin ze paren. Schilderijen van oerossen in Spanje hadden bijvoorbeeld vier stippen, wat aangeeft dat ze vier maanden na de paleolithische lente aan het paren waren.

Archeologen Prof. Paul Pettitt en Prof. Bob Kentridge van de Durham University bevestigden de bevindingen door aan te tonen dat er bijna geen statistische kans was dat de resultaten op toeval berustten. “Dit is niet alleen een registratie, het is een echte conceptualisering van tijd,” zei Prof. Pettit.

Drie strepen duidelijk gemarkeerd op een grotschildering van een vis.
Grottekening van een oeros met stippen in Altamira, Spanje

Prof. Pettit voegde hieraan toe: “”Het is echt een geweldige rechtvaardiging dat amateurs nog steeds een zeer belangrijke rol kunnen spelen in het begrijpen van archeologie. Een les voor alle academici.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.