Schedeltrauma’s vertonen dramatische toename toen de eerste steden werden gebouwd

0
182
Een gespleten schedel schedel suggereert een gewelddadige dood suggereert een gewelddadige dood. Foto: Joachim Wahl / Universiteit van Tübingen

Een internationaal team van onderzoekers analyseerde meer dan 3500 schedels gevonden in het Midden-Oosten – In de 12.000 jaar voor de oudheid steeg het aandeel van gewelddadige dood eerst en daalde daarna weer.

De ontwikkeling van de vroegste steden in Mesopotamië en het Midden-Oosten leidde tot een aanzienlijke toename van geweld tussen inwoners. Wetten, gecentraliseerd bestuur, handel en cultuur zorgden er vervolgens voor dat het aantal gewelddadige doden in de Vroege en Midden Bronstijd (3.300 tot 1.500 v. Chr.) weer daalde. Dit is de conclusie van een internationaal team van onderzoekers van de universiteiten van Tübingen, Barcelona en Warschau. Hun resultaten werden maandag gepubliceerd in Nature Human Behaviour.

De onderzoekers onderzochten 3.539 skeletten uit de regio die vandaag de dag Iran, Irak, Jordanië, Syrië, Libanon, Israël en Turkije omvat op bottrauma’s die alleen door geweld kunnen zijn ontstaan. Zo konden ze een genuanceerd beeld schetsen van de ontwikkeling van interpersoonlijk geweld in de periode 12.000 tot 400 voor Christus. Deze periode werd gekenmerkt door fundamentele veranderingen in de menselijke geschiedenis zoals de ontwikkeling van de landbouw, het achterlaten van de nomadische levensstijl en de bouw van de eerste steden en staten.

“De ratio van interpersoonlijk geweld – d.w.z. moord – piekte in de periode van 4.500 tot 3.300 jaar voor Christus en daalde vervolgens weer in de loop van de volgende 2.000 jaar,” zegt Joerg Baten van de leerstoel voor economische geschiedenis aan de Universiteit van Tübingen, die de projectleider van het onderzoek is. “Met de klimaatcrisis, groeiende ongelijkheid en de ineenstorting van belangrijke staten in de late bronstijd en vroege ijzertijd (1.500 – 400 v. Chr.) nam het geweld opnieuw toe.” Het percentage gewelddadige sterfgevallen, identificeerbaar aan de hand van schedeltrauma’s en verwondingen door wapens (bijv. pijlpunten in skeletten), is een veelgebruikte maatstaf om interpersoonlijk geweld te beoordelen.

Verspreiding van archeologische vindplaatsen uit het Midden-Oosten die bioarcheologisch bewijs voor de huidige studie. Credit: Joerg Baten et al, Nature Human Behaviour. (Base map adapted from Ryan, W. B. F. et al. Global multi-resolution topography (GMRT) synthesis data set. Geochem. Geophys. Geosyst. 10, Q03014 (2009), CC BY 4.0 (https://www.gmrt.org/about/terms_of_use.php)

Tot nu toe is het onderzoek hiernaar verdeeld in twee kampen. Het ene, belichaamd door de Amerikaanse psycholoog Steven Pinker, beweert dat het gebruik van geweld in de loop van duizenden jaren gestaag is afgenomen vanaf het tijdperk van de jager-verzamelaars tot vandaag de dag. De andere beschouwt de ontwikkeling van steden en een centrale macht als de voorwaarde voor oorlogen en massaal gebruik van geweld, dat sindsdien is doorgegaan. De studie van Tübingen, Barcelona en Warschau geeft nu een genuanceerder beeld.

De onderzoekers schatten de toename van geweld in de 5e en 4e millennium voor Christus toe aan de samenklontering van mensen in de eerste, nog slecht georganiseerde steden. Het geweld nam pas aanzienlijk af toen zich rechtssystemen, een centraal bestuurd leger en religieuze instellingen (bijvoorbeeld religieuze festivals) ontwikkelden. De handel nam ook toe in de oostelijke regio van het Middellandse Zeegebied en Mesopotamië in de Vroege en Late Bronstijd, zoals blijkt uit kleitabletten met spijkerschrift, die werden gebruikt als leveringsbonnen en facturen. “De grotere zekerheid in deze periode was aanvankelijk zelfs mogelijk ondanks afnemende landbouwopbrengsten en een groeiende ongelijkheid in inkomens in de Midden Bronstijd,” zegt Giacomo Benati van de Universiteit van Barcelona, co-auteur van het onderzoek.

Een ander keerpunt was de ineenstorting van veel geavanceerde beschavingen in de Late Bronstijd. In deze fase, rond 1200 v. Chr., vond er ook een klimaatramp plaats die 300 jaar duurde en gepaard ging met migratiebewegingen. Dit leidde opnieuw tot een toename van het aantal gewelddadige sterfgevallen.

Het onderzoek kwam tot stand als onderdeel van de door de DFG gefinancierde SFB1070 ResourceCultures aan de Universiteit van Tübingen.

Originele publicatie:
Joerg Baten, Giacomo Benati, Arkadiusz Soltysiak: Violence Trends in the Ancient Middle East between 12,000 and 400 BCE. Nature Human Behaviour, https://www.nature.com/articles/s41562-023-01700-y.

Tekst: 10-10-2023 University of Tübingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.