De Almoloya nederzetting van de El Argar cultuur in Spanje

0
98

Tussen Murcia en Almería, in het zuid oosten van Spanje tref je verschillende vindplaatsen aan van de El Argar cultuur (2200 – 1550 v. Chr.) Het speelt zich af in de bronstijd, met een overgang naar het gebruik van zilver en goud en komt voort uit de Los Millares cultuur. Los Millares is een nederzetting ten noorden van Almería en wordt gerekend tot de kopertijd. (3200 – 2250 v. Chr.) In beide culturen tref je de vorming van verdedigingswerken als muren en poorten aan om het woon- en handwerkersgebied af te schermen.

La Almoloya is één van de belangrijkste nederzettingen in de El Argar cultuur. Deze bevindt zich op een ovaal rotsplateau van ongeveer 3100 m2 , ( 85 m. lang, 35 m. breed) bijna 600 m. boven de zeespiegel en lastig bereikbaar. Je kunt redelijk dicht met de auto erbij komen, maar de laatste kilometers meter zul je lopend en klimmend af moeten leggen.

In de nederzetting zijn huizen, werkplaatsen en opslagruimtes gevonden. En er is één wat groter rechthoekig gebouw van 70 m2 ontdekt, waarvan men aanneemt dat het een soort parlementsgebouw is geweest. Langs de wanden zijn banken waarop 50 tot 60 personen plaats kunnen nemen en het geheel is overdekt geweest.

Vanuit La Almoloya werd een groot gebied in het Zuid-Oosten van het Iberisch schiereiland beheerd en bestuurd.

Het bijzondere in deze cultuur is het begrafenisritueel. In La Almoloya zijn 76 tombes gevonden met 86 skeletten. De tombes bevonden zich in de woonhuizen, de helft in een soort steenkist, de andere helft in levensgrote urnen.

Tombe AY 38 (in het “parlementsgebouw”) is wel een heel bijzondere vondst. Het is een urn met daarin de overblijfselen van een man en een vrouw. Uit DNA onderzoek blijkt dat ze biologisch gezien niet aan elkaar verwant waren en elders zijn de restanten gevonden van een meisje dat hun dochtertje was. In het graf waren zeer rijke geschenken, gouden en zilveren oorhangers, een zilveren hoofddiadeem, dolken, potten met voedsel etc.

Het parlementsgebouw waarin de grote urn met twee lichamen in is gevonden.
Foto van de oorspronkelijke vondst. Mensen begraven in de grote urn.

In het museum in Mula (35 km west van Murcia) is één ruimte ingericht met de beide skeletten incl. de gevonden grafgiften. Met moderne technieken heeft men de gezichten van de man en de vrouw gereconstrueerd. Delen van de opgravingen en de reconstructies zijn middels filmbeelden te zien in het Museum.

Een van de skeletten afkomstig uit de grote urn.
Reconstructie van de man en vrouw gevonden in de urn.

De coördinaten van de vindplaats:

La Almoloya de Pliego, 30176 Pliego, Murcia, Spanje, 37.9542768934494, -1.5077379060124556

De coördinaten van het museum:

Museo Ciudad de Mula, Convento San Francisco, C. Doña Elvira, 4, 30170 Mula, Murcia, Spanje, 38.04104434729219, -1.488252074567109

Uitgebreide informatie:

Op bijgaande link is een pdf document te downloaden met een volledige beschrijving + vele foto’s en tekeningen. https://www.researchgate.net/publication/357811488_La_Almoloya_Pliego_Murcia

Op het terrein zijn meerdere graven gevonden.
Een van de vele graven op het terrein.
De urn in het museum
Meerdere urnen in het museum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.