De Herzogstuhl

0
105
Herzogstuhl

De Karinthische Herzogstuhl (hertogstoel) is een middeleeuwse stenen zetel uit de negende eeuw. De stenen zetel staat in Zollfeld, in het Oostenrijkse Klagenfurt ten noorden van Maria Saal. Het gaat eigenlijk om twee zetels die met de rugleuningen aan elkaar zijn bevestigd. De grotere zetel, gericht naar het oosten, was gereserveerd voor de hertogen. De andere, iets ouder en gericht naar het westen, was voor de Pfalzgraf.

De westelijke zetel

Het bestaat uit stenen platen die zijn opgegraven uit de nabijgelegen Romeinse ruïnes Virunuma. Claudium Virunum was een Romeinse stad in de provincie Noricum, op het huidige Zollfeld in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Virunum kan ook de naam zijn geweest van de oudere Keltisch-Romeinse nederzetting op de heuveltop van Magdalensberg wat vlakbij ligt.

Samen met de Fürstenstein speelde de Herzogstuhl een belangrijke rol tijdens de installatie van de Hertogen van Karinthië in een ceremonie die mogelijk teruggaat tot het vroegmiddeleeuwse vorstendom Carantania. De stoel werd voor het eerst genoemd als sedes Karinthani ducatus ter gelegenheid van de installatie van hertog Herman II van Spanheim in 1161. Toen moest de nieuw geïnstalleerde hertog op de stoel een eed afleggen in het Duits. Dit was de laatste ceremonie, na een ceremonie op de Fürstenstein in Slovenië en een mis in de kerk van Maria Saal.

Het laatste ceremoniële gebruik vond plaats in 1651. De hertog, Ferdinand van Habsburg (de zoon van keizer Ferdinand III), nam niet persoonlijk plaats op de zetel, maar werd vertegenwoordigd door een persoonlijk plaatsvervanger. In de 21e eeuw kreeg de Herzogstuhl bovendien een glazen behuizing om hem te beschermen tegen de elementen en vandalisme.

Er zijn meer stenen die een ceremoniële betekenis hebben bij het installeren van een nieuwe machthebber, zoals de Stone of Scone die gebruikt wordt bij het beëdigen van kroning van de vorsten van Engeland, Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk.

Marinda Ruiter

Afbeelding door Leopold van Wenen, Oostenrijkse kroniek van de 95 heerschappijen, 14e eeuw

Bronnen

Wikipedia

Herzogstuhl – By Marko Pernhart – Original: Pernhart Markus; Burgen und Schlösser; 194 Bleistiftzeichnungen; um 1860; Nr. 82 – “Herzogstuhl”, Webpage: [1]This media shows the protected monument with the number 12890 in Austria. (Commons, de, Wikidata), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3240669

De westelijke zetel – CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=456017

Afbeelding door Leopold van Wenen – By Leopold von Wien – Österreichische Chronik von den 95 Herrschaften, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=463650

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.