Een ware ontdekkingstocht

0
135
D42 Westenesch-Noord: het was niet altijd mooi weer, maar als het mooi weer was, was het ook prachtig.

Soms krijg je als mens ineens een idee in je hoofd, dat er niet meer uit gaat. Het begon in maart vorig jaar, toen ik het mooie zonnetje buiten zag en besloot om een wandeling te gaan maken. Als voorzitter van het Hunebedcentrum was ik tot de conclusie gekomen dat ik eigenlijk nog te weinig hunebedden in het echt had gezien, dus als we dan toch gingen kiezen om naar buiten te gaan, konden we net zo goed bij Westerveld de D2 gaan bekijken.

Uiteraard had ik regelmatig D27 in Borger gezien, het hunebed waar ik altijd even langsloop als ik een bijeenkomst of vergadering heb in het Hunebedcentrum. En het prachtige D6 in mijn eigen gemeente Tynaarlo heb ik uiteraard ook regelmatig gezien. Op vakantie op het Duitse schiereiland Rügen heb ik een aantal prachtige prehistorische monumenten gezien, maar ik ben ook door bramenstruiken gestruikeld op zoek naar een Hünengrab dat ik nooit heb gevonden. Tegelijkertijd zijn er nog zo veel meer hunebedden te bezoeken hier in Nederland, dat ik, staande bij D2, bedacht dat ik alle hunebedden in Nederland langs wilde gaan.

Dat leek in het zonnetje in Westerveld een uitstekend idee. Hij ligt er ook ontzettend mooi bij, met uitzicht over de velden, en een leuke wandeling van zo’n vijf kilometer er aan verbonden. Dus toen ik de volgende dag in Borger moest zijn, heb ik meteen daarna een wat langere wandeling gemaakt langs D21, D22, D23, D24 en D25 (Bronneger, ten noorden van Borger), en op te terugweg naar huis langs D3 en D4 Midlaren en G1 Noordlaren. Negen nieuwe hunebedden én een grafheuvel in twee dagen, hoe moeilijk kan dit nu zijn?

D2 Westerveld: de eerste van een reeks bezoeken langs alle hunebedden.

In verschillende weersomstandigheden heb ik in de afgelopen tien maanden alle hunebedden in Nederland bezocht. Meestal onderweg naar een vergadering of bijeenkomst, zodat ik onderweg nog even wat kon zien. Met als gevolg dat ik bij één sollicitatiegesprek eerst nog vijf minuten bezig was om modder van mijn schoenen te halen voor ik me kon melden. Soms omdat ik er een bestemming van een wandeling ging maken, zodat ik samen met mijn familie voor het eerst het bijzondere, nog ingepakte hunebed in Eext kon zien.

D13 Eext: een nog volledig ingepakt hunebed

De tocht naar D49 in Schoonoord ‘De Papeloze Kerk’ viel een beetje tegen, omdat ik nog “even” had bedacht de Celtic Fields, een ijzertijd akkersysteem, en het Grafheuvelveld de Galgenberg te bezoeken. Die wandeling was iets langer dan ik had gepland, met modderige paden, en ik kwam bijna te laat bij mijn lunchafspraak daarna. Midden in de zomer, op het moment dat ik bij D26 Drouwenerveld aankwam, barstte de hemel plotseling open en kon ik doorweekt teruglopen naar mijn auto. De grap is dat dit later nog een keer is gebeurt, wéér bij Drouwenerveld.

D42 Westenesch-Noord: het was niet altijd mooi weer, maar als het mooi weer was, was het ook prachtig.

Heel bijzonder vond ik de verschillende hunebedden die liggen midden tussen de plekken waar mensen ook nu nog wonen: in Midlaren strak tussen twee boerderijen, in Annen langs de weg tussen twee huizen, en de twee hunebedden midden in de Emmer woonwijk Angelslo.

Ik heb hunebedden met regen gezien, in de sneeuw, in de volle zon en terwijl het vroor. De laatste hunebedden heb ik bezocht tijdens een wandeling die begon met wat losse sneeuwvlokjes, maar toen ik afgelopen 11 januari eindigde bij D1, was het weer aan het dooien. Ze hebben allemaal hun eigen “karakter” en “uitstraling”, en geven een gevoel van rust en permanentie tijdens wandelingen, hoe veranderlijk de omgeving en het weer ook is.

Heb ik nu alle hunebedden bezocht? Nee, helaas moest ik mezelf toch toegeven dat ik het hunebed G5, dat in 1982 bij toeval is gevonden in Delfzijl, was vergeten. Dat hunebed ligt nu in het Muzeeaquarium in Delfzijl. Maar in mijn verdediging: die staat ook niet op hunebeddenninfo.nl.

En zo blijft er toch altijd nog wat nieuws te ontdekken.

Tekst en foto’s Pepijn Vemer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.