Eerste bewijs voor vroege zuigflessen waarmee prehistorische baby’s dierlijke melk kregen

0
295
Foto: Universiteit Bristol uit persbericht https://www.bristol.ac.uk/news/2019/september/prehistoric-baby-bottles.html

Een team wetenschappers onder leiding van de Universiteit van Bristol heeft het eerste bewijs gevonden dat prehistorische baby’s dierlijke melk kregen met het equivalent van hedendaagse zuigflessen.

Mogelijke zuigelingenvoedingspotjes, gemaakt van klei, verschijnen voor het eerst in Europa in het Neolithicum (rond 5.000 v.Chr.) en worden steeds gewoner in de Brons- en IJzertijd. De vaasjes zijn meestal klein genoeg om in de handen van een baby te passen en hebben een tuit waardoor vloeistof gezogen kon worden. Soms hebben ze voeten en de vorm van denkbeeldige dieren. Desondanks, bij gebrek aan enig direct bewijs voor hun functie, is gesuggereerd dat het ook voederspullen kunnen zijn voor zieken of zwakken.

De onderzoekers wilden onderzoeken of dit inderdaad zuigflessen waren en selecteerden daarom drie exemplaren die gevonden waren in zeer zeldzame kindergraven in Beieren. Deze waren klein (ongeveer 5 – 10 cm in doorsnee) met een extreem smalle tuit.

Het team gebruikte een gecombineerde chemische en isotopische benadering om de voedselresten in de flesjes te identificeren en te kwantificeren. Hun bevindingen, in 2019 gepubliceerd in het tijdschrift Nature, toonden aan dat de flesjes melk van herkauwers bevatten, afkomstig van gedomesticeerde runderen, schapen of geiten.

De aanwezigheid van deze drie duidelijk gespecialiseerde flesjes in kindergraven in combinatie met het chemische bewijs bevestigt dat deze flesjes werden gebruikt om baby’s dierlijke melk te geven, in plaats van menselijke melk en/of tijdens het spenen.

Voorafgaand aan dit onderzoek was het enige bewijs voor het spenen afkomstig van isotopenanalyse van skeletten van kinderen, maar dit kon alleen een ruwe indicatie geven van wanneer kinderen werden gespeend, niet wat ze aten/dronken. Het onderzoek levert dus belangrijke informatie over borstvoeding en het gebruik van spenen, en over de gezondheid van zuigelingen en moeders in de prehistorie.

Dit is het eerste onderzoek dat deze directe methode voor de identificatie van bijvoedingsmiddelen voor zuigelingen in het verleden heeft toegepast en opent de weg voor onderzoek naar voedingsflesjes van andere culturen uit de oudheid wereldwijd.

Hoofdauteur Dr. Julie Dunne van de School of Chemistry van de Universiteit van Bristol zei: “Deze zeer kleine, suggestieve zuigflesjes geven ons waardevolle informatie over hoe en wat baby’s werden gevoed duizenden jaren geleden, waardoor een echte verbinding met moeders en zuigelingen in het verleden.”

Ze vervolgde: “Vergelijkbare flesjes, hoewel zeldzaam, komen voor in andere prehistorische culturen (zoals Rome en het oude Griekenland) over de hele wereld. Idealiter zouden we een grotere geografische studie willen uitvoeren en onderzoeken of ze hetzelfde doel dienden.”

Projectpartner Katharina Rebay-Salisbury van het Instituut voor Oosterse en Europese Archeologie van de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen, die een door de ERC gefinancierd project leidt over moederschap in de prehistorie, zei: “Het opvoeden van baby’s in de prehistorie was geen gemakkelijke taak. Wij zijn geïnteresseerd in onderzoek naar culturele praktijken van het moederschap, die ingrijpende gevolgen hadden voor de overleving van baby’s. Het is fascinerend om te kunnen zien hoe het moederschap in de prehistorie in zijn werk ging. Het is fascinerend om voor het eerst te kunnen zien welk voedsel deze flesjes bevatten”.

Professor Richard Evershed FRS, die aan het hoofd staat van Bristol’s Organic Geochemistry Unit en co-auteur is van het onderzoek, voegde hieraan toe: “Dit is een treffend voorbeeld van hoe robuuste biomoleculaire informatie, op de juiste manier geïntegreerd met de archeologie van deze zeldzame objecten, een fascinerend inzicht heeft gegeven in een aspect van het prehistorische menselijke leven dat ons vandaag de dag zo vertrouwd is.”

Paper:

Melk van herkauwers in keramische babyflesjes uit prehistorische kindergraven’ door Dunne et al. in Nature

Het oorspronkelijke bericht komt van een persbericht van de Universiteit van Bristol van 25 september 2019

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.