Los Millares, een megalithische vestingstad in Spanje

0
136
De koepelgraven

In Zuidoost Spanje, iets ten noorden van Almería, waar de rivier de Huechar in de Andarax vloeit, hebben mensen een nederzetting gebouwd die in de loop van ongeveer 1000 jaar is uitgegroeid tot een in die tijd grote stad met muren. Het is één van de belangrijkste centra uit de kopertijd.

Overzicht van de stad

Tegenwoordig staan beide rivieren meestal droog, maar zo’n 5000 jaar geleden moet het een vruchtbaar gebied zijn geweest, archeologen spreken zelf van tropische vegetatie. Vanaf 3200 tot 2200 v. Chr. hebben mensen hier gewoond en gewerkt. Het is begonnen in de Noordoost punt, waar een heuvel is, die goed afgeschermd kon worden. In de loop der jaren is hier uiteindelijk een citadel ontstaan. In de citadel zijn nog maar weinig opgravingen verricht, er is een begin gemaakt. De nederzetting is in zuidwestelijke richting tot drie keer toe vergroot en versterkt met muren. De laatste muur is ongeveer 300 m lang, gemiddeld 2 m dik met een hoogte van 4 á 5 m. Verder is deze muur voorzien van halfronde bastions, die tevens dienst deden als woonhuis of werkplaats. Er bevinden zich schietgaten in deze bastions. Er is 1 hoofdpoort, met twee bastions en nog een kleinere poort. Verder zijn er op de hoger gelegen zuidelijke heuvelrug 13 uitkijktorens en fortificaties gebouwd, voorzien van een aantal woningen en cisternen.

De beide rivierbeddingen
De rivierbeddingen

Het geheel is dus een behoorlijk versterkte stad. Qua inwonertal gaat men uit van 1000 á 1500 personen maar het getal 5000 wordt ook genoemd. Het was al een hiërarchisch gevormde samenleving.  Bij het informatiecentrum konden ze helaas niet vertellen wie de vijanden zouden kunnen zijn geweest. Het antwoord bleef bij mogelijk rondzwervende bendes.

De citadel
De citadel

De stad zelf beslaat een oppervlakte van 5 hectares. Momenteel is het totale terrein 13 hectares groot, want buiten de muur in zuidwestelijke richting zijn meer dan 80 dolmen gevonden. Koepelgraven, opgebouwd uit platen van leisteen en verder losse gestapelde stenen. Het geheel is afgedekt met aarde. De ingang is een tunnel, soms met één of meer zijgangen. Men gaat er van uit dat het min of meer familiegraven waren. Wanneer het graf vol was werden de beenderen verzameld en tegen de zijwand opgestapeld. In deze graven zijn talrijke geschenken gevonden. Veel koperen gereedschap, verder aardewerk, struisvogeleieren en voorwerpen uit ivoor.

De stadsmuren
De stadsmuren
De stadsmuren
De stadsmuren

Dat de stad in de loop der eeuwen is uitgebreid is mooi te zien, omdat er in ieder geval 1 koepelgraf binnen de muur ligt. Verder zijn in de stad werkplaatsen gevonden, met name ook ovens voor het smelten en gieten van koper.

Het leuke aan deze site is het feit dat er aan de zuidwestelijke rand van het terrein een deel van de stadsmuur met een aantal huizen en 2 grafkoepels zijn nagebouwd voor educatieve doeleinden. We troffen dan ook verscheidene groepen aan, o.a. een schoolklas.

Woningen en koperwerkplaats
Woningen en koperwerkplaats
De koepelgraven
De koepelgraven
Binnen in het graf
Binnen in het graf

Educatief erf

Op het terrein is een educatief erf ingericht waar schoolgroepen en bezoekers meer kunnen leren over de locatie.

Informatie site:

Bij de site is een informatiecentrum,

Openingstijden van 10.00 – 14.00 uur.

Carretera Venta Los Millares, AL-3411, 04420

Santa Fe de Mondújar, Almería

Telefoon: 677 903 404

Email:  millares.aaiicc@juntadeandalucia.es

https://www.juntadeandalucia.es/cultura/enclaves/enclave-arqueologico-de-los-millares

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.