Onderzoekers vinden complete neolithische ‘cursus’ op Isle of Arran

0
153
Opgravingen bij de cursusbank bij Drumadoon. Foto University of Reading

Een toonaangevend team onderzoekers heeft in september 2023 een vermoedelijk complete neolithische cursus ontdekt in een rijk prehistorisch landschap op het eiland Arran in Schotland.

Dit typische Britse monumenttype is een van de eerste dat door boeren in het neolithicum van Groot-Brittannië werd gebouwd en is enorm: 1,1 km lang en 50 meter breed.

Een cursus is een uitgestrekt neolithisch monument dat bestaat uit een of meer rechthoekige omheiningen. De cursus op Arran wordt gedefinieerd door een grote bank van steen, aarde en gras die rond de hele omtrek van de omheining loopt. De bouw van dit monument zou een enorme hoeveelheid werk hebben gevergd en het hele lokale landschap hebben veranderd.

Onderzoekers zeggen dat dit type monument misschien al dateert van 3500 voor Christus. Het is het meest complete voorbeeld van dit type vindplaats in Groot-Brittannië en de kans om een cursusbank te onderzoeken is zeer zeldzaam.

In hetzelfde landschap zijn ook prehistorische akkergrenzen, cairns en ronde huizen gevonden, waarvan ten minste enkele uit dezelfde periode als het monument kunnen stammen, allemaal bewaard gebleven in veengrond, waardoor de archeologische lagen zijn afgedicht. Oude bodems die het oorspronkelijke neolithische landoppervlak vertegenwoordigen, samen met gecultiveerde bodems uit de periode van de bronstijd, bieden een ongeëvenaarde kans om te begrijpen hoe hedendaagse landbouwmethoden en nederzettingen in wisselwerking stonden met het cursusmonument en hoe vroege boeren deze plek transformeerden.

De combinatie van het onderzoeken van al deze elementen samen is hoogst ongebruikelijk. Het interdisciplinaire team van de universiteiten van Glasgow, Reading, Birkbeck, Bournemouth, Coventry, Birmingham en Southampton, evenals archeologen van Archaeology Scotland en Historic Environment Scotland, maken gebruik van archeologische prospectie, opgravingen en geo-archeologie, in combinatie met geavanceerde wetenschappelijke milieutechnieken, waaronder oud DNA, om te begrijpen hoe dit unieke landschap werd gebouwd en gebruikt.

Dit onderzoek zal informatie van onschatbare waarde opleveren over de geschiedenis van het landschap en de ecosystemen in het verleden. Deze informatie zal worden gebruikt in de strategie voor herbebossing die momenteel wordt opgesteld door landeigenaar David Bennett en het Northwoods Rewilding Network en in het bredere werk van Arran Geopark.

Dr. Darko Maričević, specialist in archeologische geofysica van de Universiteit van Reading, zei: “Eerdere opgravingen onder de steencirkels bij Machrie Moor, en nu bij Drumadoon cursus, hebben aangetoond dat belangrijke delen van dit ceremoniële complex nog steeds onder de grond verborgen zijn. Verschillende geofysische technieken die worden gebruikt als onderdeel van het Awakening Sleeping Giants Project onthullen nog meer complexiteit, waardoor het echt een prachtige archeologische bron is om te onderzoeken en te beschermen.”

Professor Nicki Whitehouse, hoogleraar archeologische wetenschap aan de Universiteit van Glasgow, die de landschapsverkenning, geo-archeologie en milieukunde leidde, zei: “De eerste ontdekkingen onthullen een zeer ongebruikelijke combinatie van een ceremonieel monument in een prehistorisch agrarisch landschap. Het maakt deel uit van een continuüm dat waarschijnlijk verbonden is met de rituele site in Machrie Moor en waarschijnlijk deel uitmaakt van iets veel omvangrijkers. Het wetenschappelijke werk zal ons meer inzicht geven in de dieren en planten die mensen verbouwden, hoe mensen het landschap en zijn ecosystemen beïnvloedden en hun bodem veranderden voor de teelt – en wat we hier vandaag van kunnen leren.”

Dr. Gavin MacGregor, directeur van Archeology Scotland, voegde hieraan toe: “Er is enorme belangstelling op Isle of Arran voor de recente opwindende ontdekkingen. Lokale vrijwilligers hielpen mee op de opgraving en kunstenaars sloten zich bij ons aan die allemaal erg geïnspireerd waren door de verhalen over deze oude vindplaats en het veranderende landschap die het wetenschappelijke werk begint te onthullen. Er is een groot potentieel voor het ondersteunen van meer archeologisch leren en verhalen vertellen met de gemeenschap bij toekomstige onderzoeken.”

Dr. Emma Jenkins, universitair hoofddocent aan de Bournemouth University, die mede de landschapsgeo-archeologie en milieukunde leidde, zei: “Het eiland Arran staat bekend om Machrie Moor met zijn prehistorische steen- en houtcirkels, staande stenen en grafheuvels, maar de ontdekking dat deze mogelijk deel uitmaken van een veel groter complex waar deze enorme cursus deel van uitmaakte, verheft dit gebied tot een gebied van mondiaal belang, vergelijkbaar met andere ceremoniële landschappen zoals Stonehenge. Als milieuarcheoloog ben ik vooral enthousiast over de ontdekking van goed bewaarde bodems uit de tijd van het ontstaan van de cursus. Dit betekent dat we kunnen onderzoeken hoe mensen dit landschap gebruikten en veranderden vanaf de tijd van de eerste boerengemeenschappen in Groot-Brittannië.

Origineel persbericht komt van de website van de University of Reading

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.