Steentijd Anno Nu – starten met tekenen

0
120
Door de kennis-overleggen tussen de samenwerkende partners komen we steeds dichterbij tot een definitief concept.

Van september 2022 tot en met september 2024 werkt het Hunebedcentrum in samenwerking met het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen aan het project Steentijd Anno Nu. Binnen dit project worden vier innovatieve vensterplaten ontwikkeld, die onder andere zullen worden ingezet in het Nederlandse onderwijs om op een eigentijdse wijze kennis te maken met de Nederlandse prehistorie.

Er vindt regelmatige informatie-uitwisseling plaats tussen archeologen en de tekenaar, wat leidt tot een steeds duidelijker beeld. Inspiratieschetsen en verhalen worden vastgelegd. Nu is de onderzoeksperiode voor de eerste twee platen afgerond, en kan de tekenaar beginnen aan het ontwerp van een volledige plaat. We richten ons eerst op een van de vier onderwerpen die het volledige ontwikkelingsproces moeten doorlopen om tot een werkend prototype te komen, van tekenen tot techniek. In dit geval is dat de vensterplaat die een interpretatie geeft van de Hunebedbouwer-periode.

Perspectief

Het landschap en de locatie zijn uitvoerig besproken en verder uitgewerkt door de tekenaar. Verschillende perspectieven zijn uitgeprobeerd om uiteindelijk een keuze te maken die past bij het formaat en de hoeveelheid informatie op de plaat. Bij het tekenen van afbeeldingen zonder een realistisch voorbeeld is het ook belangrijk om stil te staan bij de juiste verhoudingen, zodat het uiteindelijk één geheel vormt.

Eerste schets om een mogelijk perspectief te bepalen
Alternatief perspectief; dichterbij en meer details zijn zichtbaar.

De inhoud induiken

Vooraf zijn enkele belangrijke verhalen bedacht die op de vensterplaat moeten verschijnen. In combinatie met het onderzoek en de kennisuitwisseling met de Rijksuniversiteit Groningen heeft de tekenaar de plaat verder kunnen opbouwen. Dit is echter niet altijd eenvoudig. Er moet over alles worden nagedacht: zijn er over het bepaalde onderwerp ooit aanwijzingen gevonden door archeologen? Welke pollen, zaden en dieren kwamen toen voor? Wat voor kleding droegen mensen? Helaas is het voor veel spullen, met name van organisch materiaal, niet zo eenvoudig.

Dit resulteert soms in keuzes op basis van archeologische aanwijzingen uit nabijgelegen plekken, of er wordt een invulling bedacht die tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Het totale concept krijgt steeds meer vorm, en de details worden beetje bij beetje ingevuld.

Eerste concept versie van de Hunebedbouwer-vensterplaat
Door de kennis-overleggen tussen de samenwerkende partners komen we steeds dichterbij tot een definitief concept.

Ben je nu al benieuwd naar de informatie waaruit de vensterplaat wordt opgebouwd? Op het Hunebednieuwscafé vind je verschillende artikelen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de vensterplaten.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Provincie Drenthe, het Mondriaan Fonds en het Cultuurfonds. Het doel van dit project is om nieuwe en actuele interpretaties van de Nederlandse prehistorie te creëren, die onder andere kunnen worden gebruikt in het onderwijs en de Canon van Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.