De Big Stone van Tatham Fells in Engeland

0
79
Great Stone of Fourstones

De Great Stone of Fourstones, of de Big Stone zoals deze plaatselijk bekend staat, is een gletsjerafzetting op de heidevelden van Tatham Fells in Engeland. Er is een verhaal over de Duivel aan deze grote steen verbonden.

Grote stenen zoals deze waren nuttig als grensmarkeringen in het open landschap, en deze werd gebruikt als grensmarkering voor de grens tussen Lancashire en Yorkshire tussen de parochies Tatham en Bentham. De naam doet vermoeden dat er ooit vier stenen waren, maar nu is er nog maar één in het landschap aanwezig. De andere drie zijn mogelijk eeuwen geleden gebruikt als bouwmateriaal.

The Great Stone of Fourstones 

De steen heeft 14 treden die in de zijkant zijn uitgehouwen om toegang tot de top mogelijk te maken. Het is niet bekend wanneer ze zijn uitgehakt, maar ze zijn door jarenlang gebruik behoorlijk versleten. In deel 21 van The Transactions of the Lancashire and Cheshire Antiquarian Society (1904) wordt vermeld dat de rots 14 treden heeft en dat er bovenaan twee cirkelvormige gaten zijn, ook wel napjes genoemd, met een diameter van 5,5 centimeter en een diepte van 5,5 centimeter.

Devil’s Bridge over the River Lune in Kirkby Lonsdale

Een lokale mythe vertelt hoe de Duivel de steen liet vallen toen hij op weg was naar de Devil’s Bridge. Hij wilde deze steen gebruiken om deze brug te bouwen in het nabijgelegen Kirkby Lonsdale. Deze brug dateert van rond 1370. Aan de oostkant van deze brug bevindt zich een zonnewijzer in de vorm van een vierkant blok op een achthoekige kolom. De brug werd waarschijnlijk gebouwd door monniken van St. Mary’s Abbey, York.

Het verhaal gaat als volgt: de Duivel was aan een oude vrouw verschenen en beloofde een brug te bouwen in ruil voor de eerste ziel die eroverheen zou gaan. De portemonnee van de duivel barstte open terwijl hij stenen vervoerde om de brug te bouwen. Hierbij zouden meerdere grote stenen, waaronder de Big Stone, in de omgeving terecht zijn gekomen. Toen de brug klaar was, gooide de oude vrouw brood over de brug en haar hond ging er achteraan, waardoor ze de Duivel te slim af was.

Er zijn veel stenen bekend met ‘napjes’ en deze stenen zijn vaak in verband gebracht met de Duivel, voorbeelden zijn te vinden in Duivelsstenen, Boter, vet en stenen, Heksenstenen, Gekerstende stenen, Verhalen over offerstenen en Verhalen over offerstenen – 2.

Marinda Ruiter

Great Stone of Fourstones

Bronnen

Wikipedia

Great Stone of Fourstones – By Great Stone of Fourstones by Chris Heaton, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=142480860

The Great Stone of Fourstones  – By The Great Stone of Fourstones by Bikeboy, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=121462974

Devil’s Bridge over the River Lune in Kirkby Lonsdale – By Thedragontree – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5585925

Great Stone of Fourstones – By Mike and Kirsty Grundy, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8309784

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.