Sporen van jager-verzamelaars uit de steentijd ontdekt in de Oostzee

0
128
3D-model van een korte doorsnede van de stenen muur. De schaal onderaan de afbeelding meet 50 cm. De stenen ter grootte van een tennisbal die de ongeveer 1 km lange muur vormen, zijn duidelijk herkenbaar.

In de herfst van 2021 ontdekten geologen een ongewone rij stenen van bijna 1 km lang op de bodem van de Bocht van Mecklenburg. De vindplaats ligt ongeveer 10 kilometer van Rerik in 21 meter waterdiepte. De ongeveer 1500 stenen liggen zo regelmatig op één lijn dat een natuurlijke oorsprong onwaarschijnlijk lijkt. Een team van onderzoekers uit verschillende disciplines heeft nu geconcludeerd dat jager-verzamelaars uit de steentijd dit bouwwerk waarschijnlijk zo’n 11.000 jaar geleden hebben gebouwd om op rendieren te jagen. Dit is de eerste ontdekking van een jachtstructuur uit de steentijd in het Oostzeegebied. De wetenschappers presenteren hun bevindingen nu in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De ontdekking van de jachtplaats

Oorspronkelijk wilde een team van onderzoekers en studenten van de Universiteit van Kiel (CAU) mangaankorsten onderzoeken op een rand van basaltafzettingen die de zeebodem vormen op ongeveer 10 kilometer van Rerik in de Bocht van Mecklenburg. Tijdens hun onderzoek ontdekten ze echter een 970 meter lange, regelmatige rij stenen. De structuur bestaat uit ongeveer 1.500 stenen, meestal met een diameter van enkele tientallen centimeters, die verschillende grote, metersgrote rotsblokken met elkaar verbinden. De onderzoekers meldden hun ontdekking aan het staatsbureau voor cultuur en monumentenzorg van Mecklenburg-Vorpommern (Landesamt für Kultur und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern LAKD M-V), dat vervolgens verder onderzoek coördineerde.

De stenen muur bevindt zich op de zuidwestelijke flank van een rand van basal till die ruwweg parallel loopt aan een aangrenzend bassin in het zuiden, vermoedelijk een voormalig meer of moeras. Tegenwoordig is de Oostzee op deze locatie 21 meter diep. De stenen muur moet dus gebouwd zijn voordat het zeeniveau aanzienlijk steeg na het einde van de laatste ijstijd, wat ongeveer 8.500 jaar geleden voor het laatst gebeurde. Grote delen van het voorheen toegankelijke landschap kwamen toen uiteindelijk onder water te staan.

Wetenschappers van het Leibniz Instituut voor Oostzeeonderzoek Warnemünde (IOW), de CAU onderzoeksfocus Kiel Marine Science, de Universiteit van Rostock, het Centrum voor Baltische en Scandinavische Archeologie (ZBSA, sinds 2024 onderdeel van het Leibniz Centrum voor Archeologie LEIZA), het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR), het Alfred Wegener-instituut, het Helmholtz-centrum voor polair en marien onderzoek (AWI) en het LAKD M-V gebruikten moderne geofysische methoden om een gedetailleerd 3D-model van de muur te maken en de structuur van het oude landschap te reconstrueren. Met behulp van sedimentmonsters uit het aangrenzende bassin in het zuiden kon de mogelijke periode waarin de muur gebouwd zou kunnen zijn, worden beperkt. Bovendien onderzochten onderzoeksduikers van de universiteiten van Rostock en Kiel de stenen muur.

Grafische reconstructie van de stonewall als jachtstructuur in een Laat-Glaciaal / Vroeg-Holoceen landschap, gemaakt op basis van multibeam bathymetrische gegevens en het onderwater 3D-model.

De resultaten tot nu toe

“Ons onderzoek geeft aan dat een natuurlijke oorsprong van de onderwater stenen muur of een constructie in moderne tijden, bijvoorbeeld in verband met het leggen van onderzeese kabels of het oogsten van stenen, niet erg waarschijnlijk zijn. De methodische rangschikking van de vele kleine stenen die de grote, niet-beweeglijke rotsblokken met elkaar verbinden, spreekt dit tegen,” legt Jacob Geersen uit, hoofdauteur van het onderzoek dat nu is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Als onderdeel van de nieuwe IOW-onderzoeksfocus “Processen in ondiep water en overgangen naar de Oostzee” onderzoekt Geersen geologische en antropogene processen in het Oostzeegebied.

Als natuurlijke processen en een moderne oorsprong worden uitgesloten, kan de stenen muur alleen zijn gevormd na het einde van de laatste ijstijd, toen het landschap nog niet was overstroomd door de Oostzee. “In die tijd was de gehele bevolking in Noord-Europa waarschijnlijk minder dan 5.000 mensen groot. Een van hun belangrijkste voedselbronnen waren rendierkuddes, die per seizoen door het schaars begroeide postglaciale landschap trokken. De muur werd waarschijnlijk gebruikt om de rendieren naar een flessenhals tussen de aangrenzende oever en de muur te leiden, of zelfs het meer in, waar de jagers uit de steentijd ze gemakkelijker met hun wapens konden doden,” legt Marcel Bradtmöller van de Universiteit van Rostock uit.

Vergelijkbare prehistorische jachtstructuren zijn gevonden in andere delen van de wereld, bijvoorbeeld op de bodem van Lake Huron (Michigan) op een diepte van 30 meter. Hier documenteerden Amerikaanse archeologen steenmuren en jachtluiken die gebouwd waren voor de jacht op kariboes, het Noord-Amerikaanse equivalent van rendieren. De steenmuren in Lake Huron en in Mecklenburg Bight hebben veel kenmerken gemeen, zoals een locatie op de flank van een topografische heuvelrug en een aan één kant subparallel lopende oever van het meer.

Aangezien de laatste rendierkuddes rond 11.000 jaar geleden van onze breedtegraad verdwenen, toen het klimaat warmer werd en de bossen zich uitbreidden, werd de stenen muur waarschijnlijk niet na die tijd gebouwd. Dit zou het de oudste menselijke structuur maken die ooit in de Oostzee is ontdekt. “Hoewel er talrijke goed bewaard gebleven archeologische vindplaatsen uit de steentijd bekend zijn uit de baai van Wismar en langs de kust van Mecklenburg-Vorpommern, bevinden deze zich in veel ondieper water en dateren ze meestal uit het Mesolithicum en Neolithicum (ca. 7.000 – 2.500 v. Chr.),” legt Jens Auer uit van het Staatsbureau voor Cultuur en Monumentenzorg van Mecklenburg-Vorpommern (LAKD M-V), die betrokken was bij de verkenning en bemonstering van veel van deze vindplaatsen.

Wat gaat er nu gebeuren?

De stenen muur en de omliggende zeebodem zullen nader worden onderzocht met behulp van side-scan sonar, sediment echolood en multibeam echolood. Daarnaast plannen onderzoeksduikers van de Universiteit van Rostock en archeologen van het LAKD M-V verdere duikcampagnes om de stenen muur en de omgeving te onderzoeken op archeologische vondsten die kunnen helpen bij de interpretatie van de structuur. Luminescentiedatering, waarmee kan worden bepaald wanneer het oppervlak van een steen voor het laatst aan zonlicht werd blootgesteld, kan helpen om een preciezere datum te krijgen waarop de stenen muur werd gebouwd. Verder zijn de onderzoekers van plan om het oude omringende landschap gedetailleerder te reconstrueren.

“We hebben aanwijzingen voor het bestaan van vergelijkbare steenmuren op andere locaties in de Mecklenburgse Bocht. Deze zullen ook systematisch worden onderzocht,” legt Jens Schneider von Deimling van de Universiteit van Kiel uit. Over het geheel genomen kan het onderzoek een belangrijke bijdrage leveren aan het begrip van het leven, de organisatie en de jachtmethoden van jager-verzamelaars uit de vroege steentijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.