Ales Stenar in Zweden op een postzegel

0
54

Ales Stenar is een oud megalithisch monument in Zweden. Het bevindt zich nabij Kåseberga in het uiterste zuiden van het land. Het is één van de grootste Vikingmonumenten van het land, gelegen op 32 meter boven de zeespiegel. In 1966 is dit fraaie monument verschenen op een postzegel uit Zweden.

Het 67 meter lange en 19 meter brede bouwwerk  heeft de vorm van een schip en bestaat uit 59 grote rotsblokken met een gewicht van ca. 2 ton per rotsblok.

Koolstof-14- datering van materiaal van de site gaf als resultaat dat één monster een ouderdom te zien gaf van ongeveer 5.500 jaar terwijl de overige 6 monsters een datering opleverden van ongeveer 1.400 jaar geleden [500 na Christus]. Het afwijkende monster was afkomstig van met roet bedekte stenen, gevonden in de buurt van het monument. Hiervan wordt aangenomen dat ze de restanten zijn van een oude begraafplaats. Onder de stenen hebben onderzoekers in 1989, tijdens de eerste archeologische opgravingen, namelijk de overblijfselen ontdekt van een heel oude grafkamer, echter zonder menselijke resten.

Tijdens de genoemde archeologische opgravingen uit 1989 vonden archeologen op een andere plaats op de site een versierde aarden pot met, in dit geval, wel verbrande menselijke botten. Men denkt dat de botten afkomstig zijn van een brandstapel en dat en dat ze op een later tijdstip in de pot zijn geplaatst. De inhoud van de pot varieerde in leeftijd; sommige materialen waren van 330 tot 540 na Christus, terwijl een stuk verkoolde voedselkorst dat ook in de pot werd gevonden, werd gedateerd op 540 tot 650 na Christus.

Op basis van al deze resultaten heeft de Zweedse Nationale Erfgoedraad vastgesteld dat Ales Stenar zo’n 1.400 jaar geleden is gebouwd. Mogelijk is dat dus gebeurd op of nabij een begraafplaats die 5.500 jaar oud is.

Op verschillende plaatsen op de keien, voornamelijk op delen onder de grond, zijn markeringen gevonden die veel voorkomen op hunebedden en doorgangsgraven uit het stenen tijdperk. Dit laat zien dat er zeer waarschijnlijk voor Ales Stenar keien zijn gebruikt uit oudere graven.

De vraag rijst: waarom zijn deze stenen hier geplaatst? En door wie? De omgeving [de heuvel, het uitzicht op zee] en de plaatsing van de stenen geeft ruimte voor diverse interpretaties. Maar sinds het archeologisch onderzoek van start is gegaan, zijn nog lang niet alle vragen beantwoord. Een deel van de onderzoekers denkt dat Ales Stenar een grafmonument is, maar tot op heden werd er geen graf gevonden.

Andere onderzoekers menen dat de stenen eerder een zonnekalender zijn: de centrale lijn van het schip wijst naar het punt aan de horizon waar de zon opkomt rond de zonnewendes in de zomer en de winter. De stenen zijn namelijk zo geplaatst dat de zon in de zomer in het noordwesten onder gaat en in de winter precies bij een tegenovergestelde steen onder gaat. Tijdens de Vikingtijd was het volgen van de zon in het jaar namelijk erg belangrijk en net als vandaag de dag werden midwinter en midzomer ook toen al gevierd. Op midwinter, de kortste dag van het jaar, is 1/4 van het schip in daglicht en 3/4 in het donker. Op midzomer, de langste dag van het jaar, is de situatie precies andersom. De zon komt op bij de steen in het midden in het noordoosten en gaat onder in het noordwesten. Op die dag is 3/4 van het schip in daglicht en 1/4 in het donker. In het voor- en najaar, op de dagen dat dag en nacht precies even lang duren, komt de zon op bij steen 12 in het oosten en gaat onder bij steen 12 in het westen. Op die dag is het schip zo verdeeld dat evenveel stenen de dag en de nacht aangeven. Het verschil tussen het opkomen en ondergaan van de zon is in de kalender altijd 6 maanden en 12 uur.

Een theorie uitgelegd door Howard Crowhurst [ACEM, Association for the Knowledge and Study of Megaliths, in Frankrijk] beweert in ieder geval dat het monument verband houdt met de zonnewende. 

Misschien zijn beide verklaringen wel juist en hoeven ze elkaar niet uit te sluiten. Er zijn weinig aanwijzingen gevonden van activiteit uit de oudheid, dus zullen we het ooit weten? Hoe dan ook, het is echt een mystieke en bijzondere plek. Al met al heeft deze formatie van stenen hetzelfde mysterie als het wereldberoemde Stonehenge in Engeland.

En dan is er nog de legende van koning Ale de Sterke, een figuur uit de Zweedse mythologie. Hij zou begraven liggen onder dit megalithisch monument. Er is echter niet veel op de site gevonden om dit te bevestigen. Waarschijnlijker is dat er een minder bekende Vikinghoofdman werd begraven, of mogelijk bedoeld was om op de plek te worden begraven en dat de stenen werden opgericht om zijn eeuwige nagedachtenis te eren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.