De steencirkel van Abbeyquarter, Ierland

0
82
William Wakemans illustratie van Abbeyquarter uit 1882

Een opvallende verschijning; midden op een rotonde in het oosten van Sligo ligt deze steencirkel. Het had waarschijnlijk een centrale kruisvormige kamer net als de nabijgelegen megalithische complexen in Carrowmore. De steencirkel heeft een aantal namen en wordt op verschillende manieren beschouwd: als een steencirkel, een ganggraf, een dolmen of zelfs een fort.

De steenkring staat plaatselijk bekend als het Garavogue Fairy Fort. Garavogue is een lokale naam voor de Cailleach, de goddelijke heks uit de Ierse folklore. Volgens de legende zijn de monumenten van Carrowmore gecreëerd door de Cailleach. Ze liet stenen uit haar schort vallen toen ze uit haar huis, een doorganggraf in de nabijgelegen Ballygawley Mountains genaamd Teach Cailleach a’Bheara (The Cailleach’s House), op een heuveltop sprong.

Cailleach

Een verhaal over de Kleine Mensen of feeën en een verdwaald meisje wordt over deze plek vertelt:

De plek midden op de rotonde in een woonwijk is niet iets wat vaak voorkomt bij megalieten. De bebouwing trok gedurende de voorbije eeuwen steeds dichter naar het prehistoriche monument op. Al veel eeder werd opgemerkt dat de megaliet vreemd aandoet in het moderne landschap. Zo schreef W.G. Wood-Martin in 1887 in The Rude Stone Monuments of Ireland:

Toen de Sligo-antiquair Wood-Martin in 1887 schreef dat het monument in Abbeyquarter North ‘binnen gehoorsafstand was van het gezoem van de nu drukke stad’ waren de stenen nog ver verwijderd van de stadsbevolking. Het lag op een verhoogd aarden platform met vrij zicht naar de rivier de Garavogue, zo’n 80 meter verderop.

In de zeventiende eeuw verscheen een steencirkel, toen bekend als de Sligo-stones, op het zegel van de stad Sligo. Dit in combinatie met een haas, die vaak wordt gezien als symbool voor een heks. Het kan gaan om de steencirkel van Abbeyquarter, maar ook om een steencirkel die ooit lag op de plek waar nu de Sligo Presbyterian Church staat.

Zegel van de stad Sligo met haas en stenen van de steencirkel

De steencirkel van vierenveertig rotsblokken heeft een diameter van drieëntwintig meter. Oorspronkelijk zouden er vijfenvijftig stenen hebben gestaan. Bouldercirkels hebben een grafkamer, of cist, op of nabij het midden van de cirkel. De grafkamer van de Abbeyquarter bestaat tegenwoordig uit één enkel rotsblok, hoewel er minstens twee stenen aanwezig waren toen Wood-Martin de plek in 1885 of 1886 opgroef. Er werden botten aangetroffen, maar helaas is er niet goed gecategoriseerd of gearchiveerd. Het is waarschijnlijk dat het graf vanaf het neolithicum tot in de ijzertijd in gebruik bleef.

In de 19e eeuw probeerde de katholieke kerk het monument te verwijderen. Ze vonden hiervoor echter geen steun, integendeel. De mensen waren bang om de plek die met feeën in verband wordt gebracht te verstoren. De kerk plaatste in 1950 verschillende beelden op de rotonde. In het begin van de jaren vijftig werden overal in Ierland kruisen en beelden opgericht om de pauselijke definitie van het Dogma van de Assumptie te vieren. Er worden vaker christelijke symbolen bij prehistorische bouwwerken geplaatst, zie Gekerstende stenen, Gekerstende stenen in Duitsland, Gekerstende stenen in Nederland en Gekerstende stenen in Frankrijk.

Marinda Ruiter

De steencirkel ligt tegenwoordig in het midden van een rotonde, de katholieke kerk heeft drie beelden op de plek geplaatst

Bronnen

Wikipedia

http://www.carrowkeel.com/sites/coolrea/abbeyquarter.html

http://www.megalithicireland.com/Abbeyquarter%20North.htm

https://monumentalireland.ie/monument-details/?monument_id=1180

Afbeeldingen

De steencirkel ligt tegenwoordig in het midden van een rotonde – By Djedi Guy – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82341251

Cailleach – By Internet Archive Book Images – https://www.flickr.com/photos/internetarchivebookimages/14566397697/Source book page: https://archive.org/stream/wondertalesfroms00mack/wondertalesfroms00mack#page/n28/mode/1up, No restrictions, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43940524

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.