Een hoefafdruk voorspelt het verloop van de strijd

0
80
Hoefafdruk in steen

Er zijn vele megalieten waar een voet- of hoefafdruk op is aangebracht. Een specifiek volksverhaal dat bij meerdere stenen wordt verteld, gaat over de voorspelling van het verloop van een toekomstige strijd.

De Rosstrappe von Dahrenstedt is een steen met hoefafdruk die is ingegraven naast een huis aan de dorpsstraat. Tegenover deze steen, aan de andere kant van de weg, is een bijzondere steen ingemetseld in de muur van het kerkhof. Er is een hoefafdruk op deze steen te zien. Hij zou zijn aangebracht toen een generaal twijfelde aan het verloop van de strijd. Toen hij sprak ‘zo gewis mijn paard in deze steen zal binnentreden, zo gewis worden wij de winnaar in de strijd’. Toen het paard op de steen trapte, werd een gat geslagen. De strijd werd de volgende dag gewonnen.

De Rosstrappe en een informatiebord, afbeelding gemaakt met Google Streetview

De steen lag ooit tussen de dorpen Dahrenstedt, Bellingen en Demker. Hier zou ooit een grote strijd zijn uitgevochten. Een keizer vond de dood en werd er begraven, de plaats wordt nog altijd ‘Kaisersmoor’ genoemd. Volgens weer een ander verhaal ging het niet om een begraven keizer, maar zou de steen aan Albrecht dem Bären kunnen worden toegeschreven. In de derde slag tegen Huder, aanvoerder van de Wenden, waren enkele ridders er niet gerust op.

Albrecht liet zijn paard op een grote steen springen en riep ‘zo waar ik in deze steen treed, zal de overwinning van mij zijn’. De Christenen en de Heidenen vochten en de overwinning was voor de man die de hoefafdruk in de steen kon zetten. Er is waarschijnlijk een strijd geweest op deze vlakte, nog altijd staat het gebied bekend als ‘Kriegsgrund’. Een ander verhaal verbind een vloekende vrouw met de steen. Ze riep op een dag dat de duivel haar zou halen als ze niet de waarheid sprak. De duivel greep haar en voerde haar mee met een paard. Op de weg naar Bellingen sprong het paard op een grote steen en liet zijn hoefafdruk achter.

De steen die is ingemetseld in de muur van het kerkhof bevat twee ronde inkepingen. Hij wordt de Kaiser-Otto-Stein genoemd. Het zou volgens enkele verhalen over Otto I gaan, die veel vrienden verloor in een bloedige slag. Deze Otto wordt ook in verband gebracht met de bekering van de Deense koning, waar één van de runenstenen van Jelling aan toe te schrijven is. Hij heeft met zijn staf twee gaten in de kerkhofmuur gestoten. Doordat hij op de steen sprong met zijn paard, wist hij echter dat hij de slag zou winnen. Hij overleed echter in ‘Kaisermoor’ na de strijd.

De dorpskerk van Dahrenstedt; in de kerkhofmuur een steen met de twee gaten en een informatiebord, afbeelding gemaakt met behulp van Google Streetview

Een soortgelijk verhaal wordt verteld over de Pferdetrappe en Säbelhieb in de Wendenstein bij Kemnitz. Deze steen is nu onderdeel van een monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in het dorp. De paardenhoef en sabelhauw zijn op de achterkant van de steen te zien. Hier zou een generaal de strijd willen staken. Hij sprong met zijn paard op de steen toen de officieren aandrongen toch door te strijden. Hij riep ‘zo gewis mijn paard niet in deze steen kan treden en mijn sabel hem niet splijten zal, zo gewis zullen wij niet overwinnen’. Hij houwde op de steen en zowel de sabel en de hoef drongen de steen binnen. Positief ging hij daarna de strijd in, die ook gewonnen werd.

Der Stein Treffenfeld bij Badingen heeft naast een hoefafdruk ook een voetafdruk. Hier werd een strijd geleverd tussen Badingen en Wollenhagen. De veldheer van één van de strijdende partijen wilde terugtrekken. Zijn vrouw was bij hem en ze smeekte en drong aan om toch door te strijden. Hij riep ‘zo onmogelijk het is dat deze steen, als wij er over heen gaan, een spoor daarvan zou tonen, zo onmogelijk is het dat deze slag gewonnen wordt’. Ze gingen over de steen en een voetafdruk van de vrouw en een hoefafdruk van het paard van de veldheer werden in de steen gedrukt. De veldheer vocht door en won de slag. De afdrukken in de steen zijn nog altijd te zien.

Het komt vaker voor dat er naast een hoefafdruk een voetafdruk op een steen is te vinden. Ook bij Der Teufelsstein zijn beide te zien. Er zijn nog veel meer verhalen over hoefafdrukken op stenen. Voorbeelden zijn te vinden in Hoefijzervormen en megalieten, Karel de Grote en (de vernietiging van) hunebedden, Verhalen over offerstenen, Verhalen over offerstenen – 2, Koning Arthur en megalieten en Pas Bayard; hoefafdrukken in stenen in België.

Marinda Ruiter

De Pas-Bayard steen

Bronnen

Sagenhafte Steine, Grossseingräber, besondere Steine und Steinkreuze in der altmärkischen Sagenwelt, Lothar Mittag, ISBN 3-00-020624-8

https://www.maerchen-welt-xxl.de/maerchenbuecher/maerkische-sagen-und-maerchen.html

Hoefafdruk in steen – By Josef Sutnar 1950 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=116265939

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.