Grafheuvels en een wagengraf. Archeologen ontdekken een neolithisch graflandschap op de Eulenberg bij Maagdenburg

0
143
Archeologen graven de ongeveer 5000 jaar oude begrafenis van een man en twee runderen op. Oliver Dietrich Staatsbureau voor erfgoedbeheer en archeologie Saksen-Anhalt
Dr. Oliver Dietrich Public Relations
Staatsdienst voor Monumentenzorg en Archeologie Saksen-Anhalt – Prehistorisch Staatsmuseum
Sinds 2023 onderzoeken archeologen van de Staatsdienst voor Erfgoedbeheer en Archeologie Saksen-Anhalt (LDA) grote gebieden op de Eulenberg bij Maagdenburg voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden van de Amerikaanse chipfabrikant Intel. Ze ontdekten een complex neolithisch begraaflandschap. Twee ongeveer 6.000 jaar oude monumentale grafheuvels die houten grafkamers bedekten en elk meerdere begravingen bevatten, lagen op 200 m afstand van elkaar. Het landschap bleef duidelijk belangrijk voor de prehistorische mensen gedurende een lange periode. Ongeveer 1000 jaar later werd de gang tussen de heuvels gebruikt als processieroute waar vee werd geofferd en mensen werden begraven.
In de buurt van Maagdenburg wordt momenteel een industriegebied voorbereid voor de Amerikaanse chipfabrikant Intel. Archeologen van het Staatsbureau voor Erfgoedbeheer en Archeologie Saksen-Anhalt (LDA) onderzoeken het gebied sinds 2023. Het werk zal in april 2024 worden afgerond, maanden voordat de bouw van de eerste twee halfgeleiderfabrieken begint. Nu hebben de onderzoeken opnieuw spectaculaire resultaten opgeleverd.
Het 300 hectare grote industriepark omvat ook gedeeltelijk een kleine heuvel, bekend als Eulenberg. Hoewel hij niet bijzonder hoog is, verdeelt hij het verder relatief laaggelegen landschap van Börde, waarvan de vruchtbare löss- en zwarte-aardebodems al in het vroege neolithicum een belangrijke factor waren voor bewoning. Het nu onderzochte gebied bleek een zeer complex, langdurig gebruikt begraaf- en ritueel landschap te zijn.
Opgraving van twee 5000 jaar oude begravingen van vee. Oliver Dietrich Staatsdienst voor erfgoedbeheer en archeologie Saksen-Anhalt
Tijdens de Baalbergcultuur (4100-3600 v. Chr.) in het midden-neolithicum werden twee grote trapeziumvormige houten grafkamers van 20 en 30 meter lang op slechts 200 m van elkaar gebouwd. Beide waren ongetwijfeld bedekt met veel aarde; waarschijnlijk domineerden grafheuvels het landschap.
De gang ertussen was waarschijnlijk een processieroute zo’n duizend jaar later, tijdens de periode van de Globulaire Amfoorcultuur (3300-2800 v.Chr.). Langs dit pad werden paren jong, 2-3 jaar oud vee geofferd en begraven. In één geval werd het graf van een 35 tot 40 jaar oude man gegraven voor de begravingen van het vee, waardoor het beeld ontstond van een kar met een bestuurder of een ploeg getrokken door vee, orkestraties die al bekend zijn van andere oudere en hedendaagse begravingen. Ze symboliseren dat met het vee het belangrijkste bezit, de zekerheid van het eigen levensonderhoud, aan de goden werd geofferd.
Ongeveer 1.000 jaar later nam een nog 50 cm brede palissadegracht de loop van de vroegere processieroute over en omvatte bewust de grootste van de twee grafheuvels in het ongeveer 3 hectare grote graflandschap. De greppel passeerde de veegraven, maar vernietigde ze niet. Bovendien werden op ongeveer 600 m afstand verschillende Corded Ware Culture grafheuvels (rond 2800-2050 v. Chr.) ontdekt met een diameter van ongeveer 10 m. De consistentie in het rituele gebruik van dit deel van de Eulenberg is verbazingwekkend en de latere analyse van de vondsten belooft nog meer interessante inzichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.