Gullskar Helleristningsfelt

0
101

Ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Oslo (Noorwegen) ligt een bijzondere rotsformatie met vele tientallen petrogliefen. Deze rotsformatie heb ik in juli 2023 bezocht.

De petrogliefen of rotstekeningen bevatten scenes die mythen illustreren die verband houden met de overgang tussen leven en dood en andersom. Sommige figuren verbeelden een “danser” die een energieke sprong lijkt uit te voeren tussen 2 schepen die in tegengestelde richting bewegen. Wellicht vertegenwoordigt de “danser” het moment van wedergeboorte, zoals het schip van de dood naar het zonneschip. Andere herkenbare figuren zijn strijdwagens, paarden, schepen, menselijke figuren en ruiters. In totaal zijn er 170 verschillende figuren waargenomen. Ook bevinden zich cupmarks in de stenen, vergelijkbaar met de cupmarks die we op dekstenen bij sommige hunebedden tegenkomen, alhoewel de diameter hier iets groter is. De locatie van de site heb ik door middel van een uitsneden uit Google Earth aangegeven; evenals de coördinaten.

De grootste concentraties rotstekeningen uit de Bronstijd in Noord Europa zijn behalve op deze Noorse locatie te vinden in de kustgebieden van Zuid Zweden en op het Deense eiland Bornholm. In de Bronstijd lag het zeeniveau hier 12 tot 17 meter hoger dan nu.

Achter de rotsformaties met petrogliefen liggen enkele (niet megalithische) grafheuvels uit de ijzertijd. De meeste zijn rond met een diameter van enkele meters. Eén grafheuvel heeft een langgerekte ovale vorm. Net zoals in de tijd van de hunebedden kregen de doden allerlei persoonlijke spullen of statussymbolen mee die voor de overledene tijdens zijn leven belangrijk waren. Bijzonder is dat er ook militaire attributen werden meegegeven. Op deze locatie is ook een smederij of smidse opgegraven. De smid werd gezien als de meester van de transformatie; hij beschikte over technische vaardigheden die anderen wellicht magisch leken. Bij het overlijden moesten bepaalde rituelen worden uitgevoerd en als vuurmeester had de smid een leidende rol bij het uitvoeren van crematies.

Foto’s: Willem Donker, juli 2023

Tekst: Willem Donker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.