Hunebedden in Noorwegen

0
181

Het aantal hunebedden in Noorwegen staat in een schril contrast met het aantal hunebedden in de belendende Scandinavische landen: slechts vier. Een gigantisch verschil met de honderden hunebedden in Zweden en de circa tweeduizend in Denemarken.

In de zomer van 2023 heb ik de vier hunebedden in Noorwegen bezocht en gefotografeerd. Ze liggen alle vier globaal 100 kilometer ten zuiden van Oslo, niet ver van de grens met Zweden. Verdwenen megalietgraven worden vermoed in Aremark (2x), Holsmbu (3x), Istrehagen (steenkist) en Sola (Tangvall Raegehagene steenkist). De exacte locaties van deze verdwenen hunebedden zijn niet meer bekend.

Bjørnstad, Søndre Fange Hellekiste. Ganggraf. Alle draagstenen zijn nog aanwezig, evenals één deksteen. Diameter heuvel 10,0 m1. Het hunebed ligt op privé-terrein. De eigenaar, de heer Øyvind Ottersen, was zeer bereidwillig en gaf mij een rondleiding en vertelde over de historie van het hunebed. Hij bezit een foto van 1919 toen er gegraven is in het hunebed. Die foto heeft hij mij gemaild (zie hieronder). De locatie heb ik aangegeven op een uitsnede van Google Earth, inclusief vermelding van de coördinaten.


Holmsbu, Rødtangen, Dyssegrav. Voor zover waarneembaar gaat het hier om een dolmen, welke is gesitueerd op de oorspronkelijke locatie. Er zijn nog 4 draagstenen en restanten van dekstenen, een sluitsteen en een steenkrans. De locatie heb ik aangegeven op een uitsnede van Google Earth, inclusief vermelding van de coördinaten. Ook dit hunebed ligt op privé-terrein. Op een informatiepaneel is een reconstructie afgebeeld.


Nøtterøy, The Devils Gambling Table. Steenformatie. Tegenwoordig wordt er door archeologen getwijfeld of het hier om een hunebed gaat. Een deksteen van LxBxH 3,1 x 1,95 x 0,9 meter rust op vier kleine draagstenen. In de directe omgeving liggen vele steenblokken. De locatie heb ik aangegeven op een uitsnede van Google Earth, inclusief vermelding van de coördinaten.


Østfeld, Skjeltorpdyssen. Dolmen. In 1872 ontdekt. Voor zover bekend was het hunebed in 1855 nog volledig in takt. In 1943 is het hunebed vanwege het “in de weg liggen” 200 meter naar het westen verplaatst en aldaar gereconstrueerd op basis van 19e eeuwse tekeningen en schetsen. In 1981 is de oorspronkelijke locatie wetenschappelijk onderzocht, waarbij veel keramische potten en werktuigen uit de Trechterbekercultuur zijn gevonden. Op basis van gevonden houtskoolresten kon men een datering van 2700-3500 v Chr. vaststellen.  De locatie heb ik aangegeven op een uitsnede van Google Earth, inclusief vermelding van de coördinaten. De oorspronkelijke locatie is aangegeven met een rode pijl.

Foto’s van alle hunebedden: Willem Donker, juli 2023

Tekst: Willem Donker


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.