Lezing over een uniek stuk Drenthe: het Bargerveen

0
68

De Hondsrug UNESCO Global Geopark organiseert donderdag 11 april om 19.00 in Zwartemeer een nieuwe Hondsrugacademie-lezing: ‘Van veen naar moeras.’ Ranger-boswachter Erik Bloeming geeft die avond in de Publiekszaal van Staatsbosbeheer Het Veenland een complete inkijk in de geschiedenis en ontwikkeling van het unieke Bargerveen Natura 2000-hoogveengebied.

Aardkundig monument

Het Bargerveen is een indrukwekkend desolaat natuurgebied van meer dan 2000 hectare met één van de laatste stukken levend hoogveen. Niet voor niets is het één van de aardkundige monumenten van Drenthe. Na de laatste ijstijd werd het klimaat zo’n 10.000 jaar geleden warmer en vochtiger. Het ijs smolt en in het water dat in de beekdalen bleef staan, groeide het eerste veenmos. Dit ontwikkelde zich steeds verder tot een gigantisch moeras. Het Bargerveen van nu is daarmee niet alleen een stuk zichtbare geschiedenis, maar is ook van groot belang voor de flora en fauna.

Erik Bloeming Spreker Erik Bloeming is freelance ranger-boswachter van Staatsbosbeheer Veenland in Zuidoost Drenthe en Natuurpark Moor-Veenland in Emsland/Bentheim. Erik heeft ruim dertig jaar natuurervaring en is gespecialiseerd in de flora en (avi-)fauna van het bijzondere hoogveen.

Over de Hondsrugacademie De lezing is onderdeel van de Hondsrugacademie. Deze trekt t/m juni door het Hondsruggebied met elke maand een thematische lezing en/of excursie op het snijvlak van geologie, archeologie, natuur en/of (cultuur)geschiedenis. Daarbij staat het Hondsruggebied, dat vanwege haar bijzondere karakter de UNESCO-status heeft, centraal.

Aanmelding en tarief Er zijn nog een paar plekken voor deze lezing. Het tarief is 5,00 euro per persoon. Dat is inclusief een kop koffie/thee. Kijk op www.dehondsrug.nl/hondsrug-academie voor meer informatie en aanmelding.

Stichting De Hondsrug UNESCO Global Geopark  UNESCO Global Geoparken onderscheiden zich door hun bijzondere geologische, archeologische, ecologische en culturele waarde. In totaal zijn er in de wereld 195, verspreid over 48 landen. De Hondsrug is tot nu toe het enige Geopark met UNESCO-status in Nederland. De stichting is opgericht om de ontwikkeling van het gebied te versterken. Dit doet ze samen met partners zoals provincies, gemeenten, ondernemers en bewoners van het gebied. Beleven, bewust maken (educatie), benutten en behoud zijn daarbij de vier kernwaarden.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.