Op expeditie met de Hondsrugacademie

0
177

Op donderdag 7 maart start een gloednieuwe voorjaarseditie van de Hondsrugacademie. Deze trekt van maart t/m juni door het Hondsruggebied met elke maand een thematische lezing en excursie op het snijvlak van geologie, archeologie, natuur en/of (cultuur)geschiedenis.

Eerste keer in deze vorm
Het is voor het eerst dat De Hondsrugacademie het veld intrekt. De serie start in Borger en gaat dan door naar Zwartemeer, Noordlaren en Schoonebeek.

 • Deelname aan de onderstaande lezingen en excursies kan door je vooraf aan te melden via de website, waar je ook alle overige info vindt zoals tijden en tarieven.

  BORGER – thema ‘Geologie van de Hondsrug’
 • Fysisch geograaf Enno Bregman trapt op donderdagavond 7 maart 19.30 in het Hunebedcentrum af met een lezing over de aardkundige geschiedenis van het Geopark, met nadruk op de indrukwekkende wijze waarop de Hondsrug is ontstaan. De lezing kost 5,- euro p.p. en is gratis voor houders van de Museumjaarkaart en vrijwilligers van het Geopark, Hunebedcentrum en Het Drentse Landschap.
 • Op zaterdag 10 maart volgt dan een fietsexcursie door het gebied (er zijn nog een paar plekken). Deze excursie wordt tevens geleid door Enno Bregman. Kosten: 5,00 euro p.p.

  ZWARTEMEER – thema ‘Veenlandschap’
 • Erik Bloeming, freelance ranger-boswachter van Staatsbosbeheer Veenland in Zuidoost Drenthe en het Natuurpark Moor-Veenland in Emsland/Bentheim, zal ons tijdens een lezing op donderdagavond 11 april meenemen in het verhaal van het karakteristieke veenlandschap.
 • Tijdens de aparte wandelexcursie op zaterdag 13 april gaan we met Erik naar plekken die normaal niet toegankelijk zijn.

  NOORDLAREN – thema ‘Pingoruïnes
 • Anja Verbers, van Landschapsbeheer Drenthe en tevens programmaleider van het Pingo Programma, vertelt op dinsdagavond 28 mei in een lezing in Noordlaren meer over ‘Pingoruïnes en uitblazingskommen.’ 
 • Door een veldonderzoek zaterdag 1 juni biedt Anja de unieke mogelijkheid om samen een (mogelijke) pingoruïne te onderzoeken.

  SCHOONEBEEK – thema ‘Drentse cowboys’
 • Bert Finke, schrijver van o.a. ‘Het booënboek: vetweiderij in de Schoonebeeker Marke,’ sluit zaterdag 22 juni de serie af met ‘In de voetsporen van de Drentse cowboys.’ Dit is een hele dag met een lezing en excursie, incl. lunch. Het is ook mogelijk om alleen naar de lezing te komen in de ochtend.

Voor meer informatie en aanmelding klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.