Steinringfeltet Skivika in Noorwegen

0
134

Op mijn tocht langs de vier Noorse hunebedden in de zomer van 2023 werd mijn aandacht getrokken door een veld met 9 steencirkels in het dorp Skivika, ongeveer 100 kilometer zuidelijk van Oslo en op korte afstand van de Skjeltorpdyssen (een van de vier Noorse hunebedden) en Gullskar Helleristningsfelt (een rotscomplex met petrogliefen). Op een van de informatiepanelen staat de volgende tekst (vertaald uit het Engels): “De Hunn steencirkels vormen een van de mooiste erfgoedlocaties van Noorwegen. Mensen hebben eeuwenlang over de 9 steencirkels nagedacht en er legendes over bedacht. Daartussen bevinden zich grafsteenhopen, platte graven en staande stenen. Archeologisch bewijs suggereert dat het een ontmoetingsplaats uit de ijzertijd was”. Het klopt inderdaad dat in het midden van de meeste cirkels een platte steen ligt, die een deksteen van een graf zou kunnen zijn.

Aan weerszijden van dit terrein bevinden zich steenformaties, waarvan mij niet duidelijk is of ze tot het veld met de steencircels behoren. Zie de laatste foto’s. De locatie heb ik aangegeven met een uitsnede van Google Earth.

Foto’s: Willem Donker, juli 2023. De luchtfoto’s betreft uitsneden van Google Earth.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.