Troldkirken op Jutland [Denemarken] op een postzegel

0
50

Troldkirken is een grafheuvel uit de steentijd in de buurt van Sønderholm, een dorp zo’n 13 km ten zuidwesten van Aalborg. Het staat te boek als één van de mooiste prehistorische monumenten van Denemarken. In 1983 is deze grafheuvel verschenen op een postzegel uit Denemarken.

Troldkirken werd zo’n 5 tot 6.000 jaar geleden gebouwd in de Trechterbekercultuur.

De Trechterbekercultuur is een verzamelnaam van een groot aantal verwante gemeenschappen in het neolithicum of nieuwe steentijd in Noord Europa in de periode van 4.450 tot 2.700 v. Chr. Het woongebied van deze gemeenschappen strekte zich uit van zuidelijk Scandinavië in het noorden, Nederland in het westen, de Boeg [een rivier die loopt door Oekraïne, Wit Rusland en de oostgrens van Polen] in het oosten en de Donau in het zuiden. De trechtervormige bekers uit deze cultuur werden o.a. gebruikt als grafgeschenken.

De relatief goed bewaarde lange grafheuvel bestaat uit 47 randstenen en een kamer met een gigantische deksteen. Een lange gang leidt naar de kamer. Op de top van de grafheuvel is de genoemde grote deksteen geplaatst. Het hele monument is maar liefst zo’n 50 meter lang en 12 meter breed.

De grafheuvel is sinds 1809 een beschermd gebied en was een van de eerste prehistorische overblijfselen die in Denemarken wettelijk werd beschermd. De lange grafheuvel is echter wel voor het publiek toegankelijk.

De naam Troldkirken betekent in het Deens: Kerk van de Trol. De naam verwijst naar de legende van een trol die, aan de andere kant van de Limfjord, boos werd in verband met het geluid van de kerkklokken in de kerk van Sønderholm. Hij gooide een enorme steen over de Limfjord met als doel de toren van de kerk te vernietigen, maar hij miste en de steen eindigde in plaats daarvan als de grote deksteen op de grafheuvel. De deksteen zou een gewicht hebben van ongeveer 7.000 kg.

In de omgeving van deze grafheuvel bevinden zich daarnaast ook nog verschillende andere hunebedden.

Het prachtige landschap rondom de grafheuvel is , naast de grafheuvel zelf, ook adembenemend mooi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.