Megalithische monumenten op Jersey

0
137

Op Jersey, een van de Kanaaleilanden, liggen enkele tientallen megalithische monumenten waaronder een van de beroemdste ter wereld, La Hougue Bie. Van vele plekken op het eiland is bekend dat daar ooit monumenten hebben gestaan maar die zijn helaas verdwenen. De megalithische monumenten van Jersey zijn tussen 6800 en 4250 jaar geleden gemaakt. Deze dateringen beslaan de perioden die ruwweg worden aangeduid als neolithicum, of “nieuwe steentijd”, tot chalcolithicum, of “kopertijd”. Het eiland moet in deze tijd een druk bewoond gebied zijn geweest.

Tegen de tijd dat de dolmens gebouwd werden, waren er al mensen gevestigd op Jersey, hoewel het toen nog door een landbrug verbonden was met het Europese continent (tot ongeveer 6800 voor Christus). Het nieuwe stenen tijdperk verschilt van het oude in die zin dat er nog steeds stenen werktuigen werden gebruikt – bijlen, dolken enz. – maar de gemeenschap was nu gevestigd en bewerkte het land.

Onderstaande overzicht laat een aantal van de megalithische monumenten op Jersey zien. Een meer volledig overzicht met veel informatie (in het Engels) is te vinden op de Engelse Wikipedia. Op deze website staan 15 plekken om te bezoeken.

In september wordt gevierd dat het 100 jaar geleden is dat het beroemde megalithische monument La Hougue Bie is ontdekt. In dat kader worden er nieuwe informatieborden bij alle te bezoeken monumenten gezet.

La Pouquelaye de Faldouet

Dit monument uit het neolithicum is zo’n 6000 jaar geleden gebouwd. Het heeft een ongebruikelijke vorm. Via een lange gang kom je in een open ruimte waarachter een grote kamer ligt met een deksteen van 24 ton. Rondom het open middelste gedeelte liggen meerdere kleinere kamers. De plek is voor het eerst genoemd in 1682 en is sindsdien drie keer opgegraven (laatste keer was 1910). In de kleine kamers van het monument zijn menselijke resten gevonden. Verder zijn er ook potten, twee gepolijste stenen en twee stenen hangers gevonden.

De grote achterste kamer met een deksteen van 24 ton.
Enkele van de kleinere kamers rondom het open middel gedeelte
De stenen van het monument zitten vol met korstmossen.

La Hougue Bie

Dit monument is een van de beroemdste neolithische bouwwerken ter wereld. Het wordt uitgebreid beschreven in een ander artikel.

La Hougue Bie, het meest beroemde monument van Jersey
De ingang van het monument

Le Pinacle

Le Pinacle is een natuurlijke rotsformatie die lijkt op een gigantische menhir. De site zelf ligt onder de imposante Le Pinacle, ten westen van Le Chemin des Landes.

Er zijn twee wallen van aarde en puin die archeologen hebben toegeschreven aan het Neolithicum/Chalcolithicum en een derde die ze hebben toegeschreven aan de bronstijd. Zes stukken ijzer die op de vindplaats zijn gevonden, worden toegeschreven aan bewoning uit de ijzertijd. In de Romeinse tijd stond er een rechthoekige Gallo-Romeinse tempel. Onder de vele vondsten uit verschillende opgravingen bevinden zich vuurstenen, hamers, polijststenen, een koperen pijlpunt, bronzen speerpunt, op een wiel gedraaid aardewerk en een Romeinse munt.

Le Pinacle met in het midden op de groene grasvlakte de restanten van verschillende bouwwerken uit diverse periodes

Les Monts Grantez

Dit neolithische grafmonument is ongeveer 6000 jaar geleden gebouwd. Het bestaat uit een gang die naar een asymmetrische kamer gaat met daarnaast een zijkamer.

In 1912 vond een opgraving plaats. Op dat moment zat er nog een heuvel over het monument heen. Er zijn bij de opgraving zeven skeletten gevonden (zes volwassenen en een kind). Alle lichamen zijn gehurkt op hun zij in het graf gelegd. Naast de skeletten lagen schelpen, botten van vee, hert, paard, varken en geit. Ook lagen er gekleurde afgeronde stenen in het graf. Naast deze zeven skeletten in liggende positie is er ook een achtste gevonden die oorspronkelijk in zithouding moet zijn bijgezet. Verder zijn er diverse soorten aardewerk en stenen objecten gevonden.

La Sergenté

Dit monument is ouder dan die hiervoor beschreven. Hij wordt gedateerd op 6500 jaar geleden. Het bestaat uit een korte gang met een ronde kamer. De dekstenen zijn verdwenen. Het monument is grotendeels gemaakt van granieten platen. Dat is het soort gesteente dat hier van nature voorkomt. In 1923 heeft een opgraving plaatsgevonden. Op dat moment was het monument nog bedekt met een heuvel. Er zijn geen menselijke resten in gevonden. Het enige dat hier gevonden is zijn vier aardewerken potten. Dit is het oudste monument op Jersey.

Ville-ès-Nouaux

Op deze plek zijn twee verschillende types megalithische monumenten gebouwd, een ganggraf en een ronde structuur. Het laat neolithische ganggraf is rond 5000 jaar geleden gebouwd. Het bestaat uit een rechthoekige kamer omringd met kransstenen. Het lijkt op een hunebed zoals wij dat kennen. Er wordt gedacht dat de kransstenen, net als bij onze hunebedden, de buitenste stenen waren van een grote aarden grafheuvel die over het monument lag. Er zijn nog zeven dekstenen over. Het monument is opgegraven in 1869. Uit deze opgraving is gebleken dat het monument in twee verschillende periodes is gebruikt waarbij in de oudste lagen weinig vondsten gevonden zijn en in de jongere lagen bewerkt aardewerk.

De ronde structuur is van jongere datum. Deze is omgeven door een steencirkel van 6,4 × 5,8 m en bestaat uit een kleine kamer van 1,2 × 1 m en slechts 0,3 m hoog. Het is bedekt met een stenen plaat die wordt ondersteund door vier dragende keien. Tijdens de archeologische opgravingen die in 1883 werden uitgevoerd, werden slechts enkele kleine vuurstenen artefacten gevonden.

Beide monumenten liggen in een park in een wijk van Sint Helier.

Jersey is onderdeel van het netwerk van the Cultural Routes of Europe – Megalithic Routes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.