Nieuwe introductiefilm voor het Hunebedcentrum

0
99
Foto Pixabay

De aanleiding

In 2019 is de nieuwe vaste expositie in het Hunebedcentrum geopend. Onderdeel van de vaste expositie is een introductiefilm van 10 minuten. Hier worden bezoekers meegenomen naar de steentijd waarbij ze in een andere sfeer terecht komen. De film is toentertijd in 2018 gemaakt. Helaas is de film intussen, door nieuwe wetenschappelijke inzichten, enigszins gedateerd. De nieuwe inzichten hebben te maken met nieuwe DNA uitkomsten over het uiterlijk van de hunebedbouwers en ook de betekenis van een hunebed (was vooral een grafmonument en wordt nu vooral gezien als een rituele plek waar voorouderverering centraal staat) is anders dan 5 jaar geleden.

De wens is om een nieuwe actuele introductiefilm te maken waar de laatste wetenschappelijke inzichten in zijn verwerkt en die aansluit bij de vaste expositie.

Het doel van de nieuwe introductiefilm is de fascinerende wereld van de hunebedbouwers tot leven te brengen. We hopen dat onze inspanningen zullen bijdragen aan een groter begrip en waardering voor de hunebedden. Dit sluit aan bij de doelstelling van de Stichting Hunebedcentrum, namelijk het beschermen van de archeologische monumenten in Drenthe door middel van educatie en communicatie.

Nieuwe inzichten

Ten opzichte van de huidige film zijn er belangrijke nieuwe inzichten over de prehistorie gevormd:

  1. Door nieuw DNA inzicht weten we nu beter hoe de hunebedbouwers eruit zagen, namelijk donker haar, licht gekleurde mensen zoals nu in het Middellandse Zee gebied en bruine ogen. In de huidige film zien we nog mensen met blond haar en lichte huid.
Foto hunebedbouwers Frank Wiersema 2017
Nieuwe foto hunebedbouwers Frank Wiersema 2021
  • Een aantal jaren geleden werd het hunebed nog uitsluitend als een graf gezien. Intussen is bekend door wetenschappelijk onderzoek dat een hunebed een ontmoetingsplek was waar aan voorouderverering werd gedaan. Het was een plek waar niet alleen een hunebed stond maar ook allerlei andere bouwsels variërend van palissadenwanden tot offergebouwtjes en van losse stenen (menhirs) tot offerplateaus. Dat gebeurde via allerlei rituelen waarbij de levende mensen in contact kwamen met hun voorouders. Dat betekent dus dat er niet alleen begraven werd maar ook gevierd en vooral dat mensen elkaar ontmoeten. Het hunebed was dus veel meer dan een graf.
Palissandenwanden richting de ingang van het hunebed. Gevonden bij recent onderzoek bij hunebed D34 bij Valthe. Onderzoek door prof. D. Raeamaekers van het GIA in Groningen. Dit was in 2018 nog niet bekend. Tekening Roelof Wijtsma

Meer informatie over de nieuwe inzichten omtrent de betekenis van een hunebed zie: https://www.hunebednieuwscafe.nl/2022/02/het-rituele-landschap-rondom-een-hunebed/

Perspekt uit Haarlem gaat de film maken. We verwachten dat de nieuwe introductiefilm in het najaar is te zien.

Dit project is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe en het Cultuurfonds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.