Willem Donker is begonnen met zijn avontuur in Denemarken

0
201
Het eerste hunebed dat Willem op zijn avontuur heeft bezocht

Op 1 april is Willem Donker afgereisd naar Denemarken. Al eerder hebben we geschreven over zijn plannen om alle Deense hunebedden te bezoeken, vast te leggen en te fotograferen. Een enorme klus die 5 jaar in beslag gaat nemen. We weten dat hij het kan want hij heeft ook alle Duitse en Poolse hunebedden al eens vastgelegd. Hij was de eerste persoon ooit die alle Duitse hunebedden heeft bezocht en als zijn plan in Denemarken lukt dan zal hij ook de eerste mens ooit zijn die al die hunebedden daar heeft bezocht. Als eerste doet hij het de regio Hovestaden en Bornholm aan.

Het avontuur is begonnen

Dit project gaat in samenwerking met het Deense Center for Kulturarv (de Deense tegenhanger van onze RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)). Willem gaat de Deense hunebedden allemaal op een kaart plotten. Dit is te volgen op het Hunebednieuwscafe.

Willem heeft in een paar weken tijd, inclusief het bezoek aan Bornholm die nu van start gaat, bijna 475 hunebedden, menhirs en petrogliefen bezocht en vastgelegd. Daarvan zijn er 375 (restanten van) hunebedden, 50 menhirs en 50 petrogliefen. Plus nog ongeveer 75 locaties waar ooit een hunebed heeft gestaan. En hij neemt ook nog een paar grafheuvels mee, maar alleen als hij die toevallig tegenkomt.

Al met al gaat de zoektocht voorspoedig en zal hij zijn streven van 500 hunebedden in 2024 gaan halen. Als we zeggen hunebedden dan moet je je daar wel bij bedenken dat er maar een handjevol in goede staat is. Van de meeste zijn nog maar een paar stenen over. Er zijn echter ook een aantal zeer goed gerestaureerde hunebedden in het gebied waar Willem zit. Daar kun je ‘gewoon’ naar binnen.

Hieronder zien jullie een foto overzicht van de start van het avontuur. De individuele hunebedden worden later dit jaar op de kaart geplot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.