Archeohotspot-Ontdekker Riemke Scharff

0
29
Archeohotspot

De ArcheoHotspot-Ontdekker: Riemke Scharff van de ArcheoHotspot Borger bij het Hunebedcentrum

Nederland telt maar liefst 25 ArcheoHotspots, elk met hun eigen unieke karakter en benadering om de buurt te betrekken bij archeologie. In deze serie van de ArcheoHotspot-Ontdekker gaan we langs verschillende locaties om te ontdekken wat er speelt en hoe elke plek zich onderscheidt in hun bijdrage aan de archeologische gemeenschap. Deze keer nemen we een kijkje bij de ArcheoHotspot Borger. Hier stellen we je voor aan Riemke Scharff, een gepassioneerde archeoloog en hoofd communicatie bij het Hunebedcentrum, die bezoekers meeneemt door de rijke geschiedenis van de provincie Drenthe.

Een bijzondere ArcheoHotspot
Riemke vertelt enthousiast over de unieke kenmerken van de ArcheoHotspot Borger bij het Hunebedcentrum. “We hebben niet alleen een klassieke ArcheoHotspot-ruimte waar mensen kennis kunnen maken met archeologisch onderzoek, maar we streven er ook naar om het concept van ArcheoHotspot op meer plekken in en buiten het museum toe te passen.”

Vrijwilligers zijn onmisbaar 
Bij de ArcheoHotspot Borger is een toegewijd team van vrijwilligers onmisbaar. Riemke vertelt: ‘’Sommige vrijwilligers focussen zich op het geven van rondleidingen door het museum, terwijl anderen zich meer richten op het begeleiden van interactieve kinderactiviteiten. Hiermee maken zij archeologie op speelse wijze toegankelijk voor jongere generaties. Onlangs was het Hunebedcentrum nog de gastheer voor het eindexamen van de cursus archeologie, georganiseerd door AWN-Noord in samenwerking met het Groninger Instituut voor Archeologie.’’

Zelf ontdekken en onderzoeken
Wat kunnen bezoekers bij deze ArcheoHotspot ervaren? Riemke licht toe: “Een absolute aanrader is een bezoek aan het opgravingsterrein, een nabootsing van een archeologische opgraving in Daalkampen. Op speciale dagen en in schoolvakanties kunnen bezoekers hier zelf aan de slag. Onze vrijwilligers leggen uit waarom archeologen opgraven en bezoekers mogen zelf onderzoeksmateriaal bekijken en onderzoeken met manieren die archeologen ook toepassen.”

Archeologie voor iedereen toegankelijk maken
Het betrekken van het grote publiek bij archeologie is een van de belangrijkste doelen van Riemke en haar team. “Het Hunebedcentrum ontvangt jaarlijks zo’n 85.000 bezoekers, waardoor we veel mensen kunnen informeren over de prehistorie en archeologisch onderzoek. Het is prachtig om te zien dat ze na vertrek meer te weten zijn gekomen over de prehistorie en ook hoe daar door archeologen onderzoek naar wordt gedaan.

Maar Riemke en haar collega’s gaan nog een stap verder dan het fysieke museumterrein om het publiek bij archeologie te betrekken. Ze maken archeologie ook dagelijks gratis toegankelijk via hun online platform hunebednieuwscafe.nl. ‘’Hier bieden we content aan over archeologie en wetenschap, waaronder geschreven artikelen, podcasts en video’s.”

Een nieuwe generatie van mobiele ArcheoHotspot
Een recente toevoeging aan de ArcheoHotspot Borger is de mobiele ArcheoBus in de vorm van een elektrische bus. “Met deze bus kunnen we archeologie op een laagdrempelige en hands-on manier bij mensen thuis, op scholen en evenementen brengen. Het is fantastisch om op deze manier nog meer mensen te bereiken en kennis te laten maken met archeologie.” Daarnaast sluit dit initiatief naadloos aan bij de huidige trend van duurzaamheid. Door gebruik te maken van een elektrische bus draagt ArcheoHotspot Borger actief bij aan een groener en schoner milieu. Dit duurzame pioniersmiddel is tevens een inspiratiebron voor hoe het concept van ArcheoHotspots op verschillende innovatieve manieren ingevuld kan worden.

Een passie voor archeologie
Wat inspireert Riemke het meest in de wereld van archeologie? “Het feit dat veel van onze huidige kennis en toepassingen hun oorsprong vinden in het verre verleden, en een groot deel zelfs al in de prehistorie, blijft fascinerend. Het delen van dit inzicht met onze bezoekers is prachtig.”

In de toekomst wil Riemke graag samen met kinderen een project opzetten om het prehistorisch verleden van Drenthe op een toegankelijke manier tot leven te brengen. Op deze manier kan ze haar passie voor archeologie ook met de jongere generaties delen en hun interesse voor ons erfgoed vergroten.

Betrokkenheid van bezoekers
Gevraagd naar haar favoriete moment tijdens haar werk bij de ArcheoHotspot, vertelt Riemke: “De gesprekken die ontstaan met bezoekers over archeologie zijn altijd boeiend. Van verhalen uit het verleden tot mogelijke archeologische vondsten thuis. Hieruit is ook het idee voor een archeologiespreekuur ontstaan. Hier kunnen bezoekers op afspraak hun vondsten laten bekijken door archeologen en vervolgens ook aanmelden in de PAN-database. Door een vondst te laten registreren, wordt de waardevolle archeologische informatie ook toegankelijk voor andere musea en wetenschappers.’’

Het belang van archeologie delen
Het meest vervullende aspect van werken bij de ArcheoHotspot voor Riemke is het delen van archeologie met zoveel mogelijk mensen. “Veel mensen weten niet precies wat het inhoudt, maar zodra je begint te vertellen, zijn ze geïnteresseerd en stellen ze enthousiaste vragen.”

Riemke sluit ons gesprek af: “Het besef van de verscheidenheid aan ArcheoHotspots en de passie en enthousiasme die overal aanwezig zijn. Elke locatie is anders, maar overal zal je een verhaal te horen krijgen waarin hetzelfde enthousiasme voelbaar is.”

Benieuwd geworden naar wat de ArcheoHotspot Borger te bieden heeft in het Hunebedcentrum? Kom dan zelf langs en ontdek deze unieke locatie! Voor meer informatie, lees verder op deze pagina.

Meer informatie over Archeohotspots en het complete artikel is hier te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.