De Canondagen – 25 en 26 mei

0
108
Frank Wiersema. Bronstijd boerderij

Op 25 en 26 mei worden de nationale Canondagen georganiseerd. Ook bij het Hunebedcentrum.

Help mee op de boerderij!

Op 25 en 26 mei 2024 zijn het de Canondagen. Hunebedden met haar makers, de hunebedbouwers, zijn één van de vensters in het Canonnetwerk.

Het leven van een hunebedbouwer was intensief. Zij waren de eerste boeren in Drenthe en het boeren bestaan was destijds totaal anders dan nu. Het was hard werken om een goede voorraad eten aan te leggen voor de winter. Alle hulp is welkom… Daarom kun je tijdens de Canondagen je ‘keitje’ bij dragen op de boerderij anno 3000 v. Chr. Duik in het leven van de eerste boeren in Drenthe en help mee met de dagelijkse bezigheden. Onze oermensen wachten met smart op jouw hulp, zo kun je helpen graan malen, vlas te twijnen, en leer je vuur te maken!

Zaterdag

Touw maken met plantenvezels

Uit verschillende planten en bomen kun je prachtige vezels krijgen die te gebruiken zijn om touw of kleding te maken. Denk aan de bast van de wilg en linde, of de vezels van de brandnetel of vlasplant.

Op zaterdag kun je zien hoe de vezels worden gewonnen en hoe deze omgezet worden in touw. Ook kun je zelf je eigen touw maken! Een proces dat we twijnen noemen.

Hunebedbouwers foto Frank Wiersema

Zondag

Muren maken van leem

De muren van de prehistorische boerderijen zijn gemaakt van een vlechtwerk van wilg, met daarop een mengsel van keileem en stro. Een oeroude manier van huizen bouwen die vandaag de dag steeds weer populairder wordt.

De muren moeten soms bijgewerkt worden. Op zondag kun je onze oermensen meehelpen met het mengen van leem en het opknappen van het Steentijdhuis! Zorg wel dat je kleding aan doet die vies mag worden… het is een lekker kliederwerkje. Je kunt je handen en voeten hier wassen, maar helemaal schoon blijf je niet.

Topstukken rondleiding

Ga mee op rondleiding met onze gids. Leer over de tijd van de Hunebedbouwers, de eerste boeren in Drenthe, en bezoek het grootste Hunebed van Nederland!

In deze topstukkenrondleiding word je ondergedompeld in het leven van de Hunebedbouwers. Je bekijkt en leert o.a. over het steentijdhuis, het trechterbekeraardewerk en de werktuigen die de prehistorische mens maakte en waar land mee bewerkt werd.

Deze rondleiding is bedoelt voor iedereen die graag meer te weten komt over de eerste boeren in Drenthe en geschikt voor jong en oud.

Startpunt: Museumhal
Tijd: 14:00-15:00

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.