De verborgen Sarsen Stones van de St Mary Church in Alton Barnes

0
73
All Saints Church

Zo’n tien kilometer ten zuiden van de beroemde steencirkel van Avebury in het Verenigd Koninkrijk ligt het dorpje Alton Barnes. Hier zijn twee oude kerken te vinden. De kerk van St. Mary the Virgin (Heilige Maagd Maria) is gedeeltelijk Saksisch en werd gebouwd in de 10e en 11e eeuw.

Onder vloer van de andere kerk liggen Sarsen Stones (sarsenstenen) verborgen. Er zijn luiken die in de vloer zijn aangebracht in deze All Saints Church (Allerheiligenkerk). Een van deze luiken kan worden opgetild en toont dan een verborgen Sarsen Stone. Het andere luik is dichtgemaakt. De Sarsen Stone zou de Virgin Stone of de Maiden Stone, de Steen van de Maagd, worden genoemd.

Een verborgen sarsensteen onder een luik

Het woord “sarsen” is een verkorting van “Saraceense steen” in het Wiltshire-dialect. In de Middeleeuwen was ‘Saraceen’ een veel voorkomende naam voor moslims en het woord werd bij uitbreiding gebruikt voor alles wat als niet-christelijk werd beschouwd. Het woord werd gebruikt voor dingen die van moslims of heidenen was, in tegenstelling tot het christendom. Hetzelfde gebeurde met het woord ‘Mouras’ (Moor; zie Wie bouwden de megalieten op het Iberisch Schiereiland).

Er zijn meer Sarsen Stones bij deze kerk te zien, bijvoorbeeld als fundering onder de noordoostelijke steunbeer. De kerk is in de twaalfde eeuw gebouwd en bedekt waarschijnlijk stenen van een oude steencirkel. De kerk is gebouwd op een heuvel. De taxusboom bij de kerk, die een leeftijd zou hebben van 1700 jaar, lijkt ook aan te tonen dat deze plek al erg belangrijk was voor de kerk werd gebouwd. Er ontspringt een bron nabij deze boom, zie Heilige stenen en miraculeuze bronnen.

Sarsenstenen zijn verkiezelde zandsteenblokken die op grote schaal worden aangetroffen in Zuid-Engeland op de Salisbury Plain en de Marlborough Downs in Wiltshire, in Kent en in kleinere hoeveelheden in Berkshire, Essex, Oxfordshire, Dorset en Hampshire. De bouwers van Stonehenge gebruikten deze steensoort voor de Heel Stone, de Slaughter Stone, de Station Stones en de buitenste steenkring. Avebury en vele andere megalithische monumenten in Zuid-Engeland zijn ook gebouwd met sarsenstenen.

In juli 2020 werd aangekondigd dat West Woods, zo’n 9 kilometer vanaf Alton Barnes, de meest waarschijnlijke oorsprong is van de meeste sarsenstenen die werden gebruikt om de buitenste cirkel en het centrale trilithon-hoefijzer bij Stonehenge te bouwen. West Woods ligt zo’n 24 kilometer van Stonehenge vandaan. Zie Koning Arthur en Stonehenge voor meer informatie over deze zeer beroemde steencirkel.

Deze plattegrond van Stonehenge laat de trilithon lateien voor de duidelijkheid weg. Gaten die geen stenen meer of nooit bevatten, worden weergegeven als open cirkels en stenen die vandaag zichtbaar zijn, worden gekleurd weergegeven, grijs voor sarsen en blauw voor de geïmporteerde steen, voornamelijk blauwe steen.

1 = The Altar Stone, een monoliet van zes ton groene micazandsteen uit Wales
2 = grafheuvel zonder begrafenis
3 = “Grafheuvels” (zonder begrafenissen)
4 = De gevallen ”Slaughter Stone”, 4,9 meter lang
5 = De ”Heel Stone”
6 = Twee van de oorspronkelijk vier ”Station Stones”
7 = Sloot/greppel
8 = Binnenoever
9 = Buitenoever
10 = The Avenue, een parallel paar sloten en oevers die over 3 km leiden naar de rivier de Avon
11 = Ring van 30 kuilen genaamd de ”Y Holes”
12 = Ring van 29 kuilen genaamd de ”Z Holes”
13 = Cirkel van 56 kuilen, bekend als de ”Aubrey Holes”
14 = Kleinere zuidelijke ingang

In de omgeving van Alton Barnes liggen veel prehistorische overblijfselen, zoals Knap Hill earthwork (een aardewerk uit het neolithicum). The White Horse en Adam’s Grave (een ‘long barrow’ uit het neolithium) zijn vanaf de kerk te zien. De kamer van Adam’s Grave is ook gemaakt van sarsenstenen. Ook is de Alton Barnes Modern Stone in deze omgeving te zien, dit is een moderne steen waar graancirkels op zijn afgebeeld.

Het komt vaker voor dat christelijke bouwwerken op de plek van een voorchristelijke cultusplek gebouwd werden. Zie bijvoorbeeld De menhir naast de kerk van St Gwrthwl’s, La Gran’ Mère de Chimquiere, Guernsey, Gekerstende stenen in Nederland, Gekerstende stenen in Frankrijk, Gekerstende stenen en Gekerstende stenen in Frankrijk.

Marinda Ruiter

White Horse, Alton Barnes 

Bronnen

Een verborgen steen onder een luik – Tim Havenith

https://www.themodernantiquarian.com/site/2233/alton_priors.html

White Horse, Alton Barnes  – By White Horse, Alton Barnes by Bikeboy, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=116997457

https://www.irishtimes.com/culture/heritage/stonehenge-mystery-archaeologists-unravel-secrets-of-giant-sarsen-stones-1.4317684

https://www.themodernantiquarian.com/site/2233/alton_priors.html

https://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=17411

https://www.english-heritage.org.uk/about-us/search-news/research-reveals-origin-of-stonehenge-stones/

https://www.visitchurches.org.uk/visit/church-listing/all-saints-alton-priors.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.