Het Hunebedcentrum start een verkenning naar een internationaal project

0
105
Nieuwe foto hunebedbouwers Frank Wiersema 2021

In stijl door de prehistorie

Elke cultuur heeft zijn of haar eigen kleding en accessoires, en daarmee bepaald het een groot deel van onze identiteit. In de wereld van fast fashion is een nieuwe stijl zo aangemeten… maar dat was in de prehistorie anders. Uren, weken, maar vaak ook maanden aan energie werden gestopt in het maken van kledingstukken die naar hoge waarschijnlijkheid een leven lang meegingen, en waar de waarde dus ook onschatbaar van was. Vernuftige ambachten, technieken en materialen werden gebruikt om creaties te maken waar een hedendaagse kledingmaker van op zal kijken. Van vezels halen uit planten en bomen, tot het in elkaar zetten van een bronstijdkostuum uit het ”nieuwe materiaal” wol (wat zijn intrede deed in de bronstijd). Kleding, accessoires en haar makers zijn een belangrijk onderdeel van het levendig maken van de prehistorie.

Voor het overgrote deel van de kleding die de ‘prehistorische’ mensen in het Oertijdpark van het Hunebedcentrum dragen, worden machinaal gewoven stoffen gekocht. Die worden in elkaar gezet met een naaimachine. Ook lopen de ‘prehistorische’ mensen in het Oertijdpark in leer wat in de verste verte niet overeenkomt met waar men in de steentijd in rond liep. Dit is niet alleen vanwege het feit dat het tijdsintensief is om kleding te maken, maar ook omdat we niet de benodigde kennis van het maakproces in huis hebben.

TRB Frank Wiersema

In het Oertijdpark wordt verteld hoe men leefde in de desbetreffende tijdsperiode… waarbij we een cruciaal onderdeel, de identiteit van de prehistorische mens, achterwege gelaten. Dat terwijl er in Europa genoeg interessante archeologische vondsten zijn gedaan van (resten van) kleding, bijvoorbeeld in grafcontext. Door over de grens te kijken, bij musea die verder zijn in de vaardigheden en/of de kennis over kleding, wordt letterlijk leven geblazen in onze oer-garderobe en kan deze authentieker gemaakt worden, zowel in uiterlijk vertoon als in de processen die worden getoond aan de museumbezoekers.

Het bovenliggende idee is omgezet in een project. Het doel van dit project is om te werken aan uitwisseling over de kennis en vaardigheden over het maakproces van prehistorische kleding en accessoires, en deze opgedane inzichten te verweven met de levende geschiedenis die wordt aangeboden in het Oertijdpark.

Gedurende de looptijd van het project zal Karin Olfert, coördinator activiteiten bij het Hunebedcentrum, afreizen naar museumpartners in Duitsland, Zweden en Noorwegen en hier gedachten uitwisselen over het onderwerp en in overleg gaan over de mogelijkheden van samenwerking en uitwisseling. Het einddoel is om een groter project te maken met de museumpartners om samen meer kennis op te doen en dat te vertalen naar de gedragen kleding in het Oertijdpark om zodoende meer begrip te krijgen over de prehistorie. Het verkennende project duurt tot het eind van 2024. Via artikelen op het Hunebednieuwscafe wordt u door Karin Olfert op de hoogte gehouden van het project.

Dit project is mogelijk gemaakt door financiële steun door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.