Mammoetdagen, 18 en 19 mei 2024

0
66

Op 18 & 19 mei, zijn het de Mammoetdagen op het Hunebedcentrum. De beroemde ijstijdgigant staat deze dagen centraal. Er zijn dan ook extra veel activiteiten rondom paleontologie en de ijstijd, voor jong en oud.

Deze dagen zijn een gratis toevoeging op het reguliere museumbezoek. Je kunt van te voren tickets kopen op onze website of op de dag zelf bij de entreebalie.

De kunst van het vuursteen bewerken

Op zowel 18 & 19 mei kun je bekijken hoe deze prehistorische ambacht tot leven komt. Onder toeziend oog van Fransman Morgan Roussel wordt een select groepje deelnemers de kneepjes van het vak bijgeleerd. De workshops zitten al vol, maar toekijken hoe de ruwe stenen tot gebruiksvoorwerpen worden omgetoverd is zéker fascinerend.

Vuursteen laat zich goed bewerken. Het gesteente is hard en tegelijk bros, is homogeen en bezit geen grove kristalstructuur. Met klopstenen en gerichte slagen was het mogelijk uit vuursteenknollen en zwerfstenen van vuursteen allerlei werktuigen te maken.

Maak een rotsschildering

Zaterdag & zondag kun je je eigen rotsschildering maken in het oertijdpark. Met houtskool en oker (een natuurlijke kleurstof) maak je de mooiste schilderingen. Van mammoeten tot sabeltandtijgers, of laat net zoals de oermens je handafdruk achter.

In een grot bij Lascaux, in het Franse departement Dordogne, werden in 1940 een aantal schilderingen op rotswanden ontdekt. Op de rotswanden zijn een groot aantal dieren afgebeeld, waaronder bizons, herten, wolharige neushoorns, paarden, rendieren en herten. De afbeeldingen zijn uitgevoerd als lijntekeningen of gravures. Sommige schilderingen vormen geheel gekleurde vlakken. De rotsschilderingen zijn tussen 25.000 en 10.000 jaar geleden gemaakt.

Boogschieten

Laat de oermens in je los! In de prehistorie was jagen met pijl en boog één van de belangrijkste vaardigheden. Onder begeleiding van oermensen leer jij boogschieten. Ben je al een ervaren schutter? Ook dan ben je welkom om te proberen in de roos te mikken.

Je kunt bij ons tijdens de Mammoetdagen, op zowel zaterdag als zondag, komen boogschieten tussen 14:00 – 16:00

Deze activiteit is geschikt voor kinderen tot 12 jaar.

Bekijk fossielen van dichtbij

Ooit, lang geleden, liepen er hier in Drenthe ijstijdgiganten rond. Mammoeten, wolharige neushoorns en sabeltandtijgers. In de grond vinden we heel soms nog sporen terug van deze dieren. Bij het Hunebedcentrum hebben we een hele serie grote fossielen (echte en replica’s), die je als bezoeker van dichtbij kan bekijken en kan vasthouden!

De fossielen zijn te bekijken op zaterdag en zondag van 12:00-15:00

Mee op rondleiding met de archeoloog

Ben jij benieuwd hoe een archeoloog te werk gaat?

Sinds de zomer van 2022 heeft het Hunebedcentrum een eigen opgravingsterrein. Dit terrein is aangelegd aan de hand van vondsten die gedaan zijn bij het bouwen van een woonwijk in Borger. Eén van onze oertijdhuizen, het bronstijdhuis, is zelfs nagebouwd aan de hand van de kennis die archeologen hebben opgedaan bij deze opgravingen.

Startlocatie: museumhal

Tijd
Zaterdag: 13:30 – 14:30
Zondag: 13:30 – 14:30

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.