Nationale Archeologiedagen – De wondere wereld van archeologie – 16 juni

0
86
Nationale Archeologiedagen

Maak kennis met de archeologie van Drenthe! Op zondag 16 juni staat het Hunebedcentrum extra in het teken van archeologie tijdens de Nationale Archeologiedagen. Archeologen en studenten staan klaar om jou van alles te leren over archeologie. Het is een wondere wereld die nooit stil staat. Nieuwe technieken en onderzoeken zorgen steeds weer voor nieuwe inzichten over de menselijke prehistorie. Bij het Hunebedcentrum is er op 16 juni extra veel te doen.

Deze dag is een gratis toevoeging op het reguliere museumbezoek. Je kunt van te voren tickets kopen op onze website of op de dag zelf bij de entreebalie.

De kunst van het vuursteen bewerken

Bekijk hoe ruwe steen wordt bewerkt en omgetoverd tot bruikbare gereedschappen. Een ambacht die de prehistorische mens al honderdduizenden jaren geleden begon te ontwikkelen. In Drenthe vinden we vele vondsten terug van door mensen bewerkte steen, met name vuursteen was (en is) een populair materiaal voor het maken van bijlen, pijlpunten, messen en meer.

Bij de mesolithische hut vind je onze oermensen die jou de kunst van het vuursteen bewerken kunnen laten zien.

Mee op rondleiding met de archeoloog

Ben jij benieuwd hoe een archeoloog te werk gaat?

Sinds de zomer van 2022 heeft het Hunebedcentrum een eigen opgravingsterrein. Dit terrein is aangelegd aan de hand van vondsten die gedaan zijn bij het bouwen van een woonwijk in Borger. Eén van onze oertijdhuizen, het bronstijdhuis, is zelfs nagebouwd aan de hand van de kennis die archeologen hebben opgedaan bij deze opgravingen.

Startlocatie: museumhal

Tijd
14:00-15:00

Je doet een archeologische vondst, en dan?

Ben jij benieuwd hoe het determineren en registreren van vondsten werkt? Onze aanwezige archeoloog laat zien hoe!

Archeologen hebben data nodig om onderzoek uit te kunnen voeren. Een groot deel van die data is afkomstig van vondsten die gedaan worden door ‘niet archeologen’, mensen die toevallig iets vinden, of mensen die bijvoorbeeld als hobby met de metaaldetector zoeken.

Voor de bodemvondsten uit Drenthe is het van belang dat ze bij PAN (Portable Antiquities Netherlands) worden aangemeld.  De aanwezige archeoloog onderzoekt en registreert de vondst, daardoor wordt de waardevolle archeologische informatie beschikbaar voor onderzoek.

LET OP! Dit is geen determinatie moment, maar een demo. Heb je zelf een vondst gedaan? Dan kun je terecht op het maandelijkse spreekuur voor archeologie.

Locatie: hoofd museumgebouw

Tijd
12:00-16:00

Determinatie van stenen werktuigen

Denk jij een archeologische vondst gedaan te hebben van een door de mens bewerkte steen?

Neem deze vondst dan mee en laat het zien aan de specialist! Archeoloog en schrijver Marcel Niekus zal aanwezig zijn voor het determinatie moment.

Marcel is gespecialiseerd in steentijd archeologie, met name het paleolithicum en het mesolithicum (de tijd van jagers en verzamelaars). Verder heeft hij bekendheid verkregen door zijn boeken;  Neanderthalers in Noord Nederland, Valsheid in gesteente en Jager-verzamelaars in uitgestrekte oerbossen.

locatie: Hoofd museumgebouw

Tijd
12:00-16:00

Maak je eigen rotsschildering

Maak je eigen rotsschildering in het oertijdpark. Met houtskool en oker (De natuurlijke kleurstof van de Hunebedbouwers) maak je de mooiste schilderingen. Van mammoeten tot sabeltandtijgers, of laat net zoals de oermens je handafdruk achter.

Tijd
12:00-16:00

Grotschildering van Altamira in Spanje. Mensen hebben tienduizenden jaren geleden tekeningen van paarden, bizons en neushoorns in zwart en oker op muren van verborgen grotten gemaakt. Deze van Altamira dateren tussen 19.000 en 14.000 v.Chr. Ze zijn in 1979 ontdekt. De bisons zijn ingekleurd met rode oker.

Stenen zoeken en determineren

In het Oertijdpark ligt een enorme bult met zwerfstenen. Bezoekers kunnen naar hartenlust een of meer stenen verzamelen. Tussen de stenen liggen talloze vuurstenen. Vaak bevatten die fossielen. Ben je meer geïnteresseerd in een zwerfsteen uit het verre noorden van Scandinavië? Ook die liggen er in soort en tal. Je kunt jouw vondsten ter plaatse laten determineren, waarbij je hoort wat voor steen jij gevonden hebt, waarvandaan deze komt en…hoe oud deze is.

Locatie: Keienbult in het Oertijdpark

Tijd
12:00-15:00

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.