Schenking collectie vuursteenfossielen door Mart Krook

0
102
Mart Krook met de collectie vuursteenfossielen die geschonken is aan het Hunebedcentrum.

Tientallen jaren lang heeft Mart Krook uit Zuidwolde in Drenthe gezocht naar vuurstenen met fossielen erin. Vele duizenden vuurstenen heeft hij opgeraapt in de omgeving van Zuidwolde. De meeste waren niet bijzonder en werden weer weggegooid maar af en toe zat er een prachtig fossiel in een vuursteen. De mooiste kwamen in zijn privé verzameling terecht. Over het verhaal van Mart Krook is al eens een verhaal geschreven in het kwartaalblad van Het Drentse Landschap. Mart heeft de mooiste fossielen beschreven in een boek.

Mart heeft besloten dat zijn complete collectie vuursteenfossielen naar het Hunebedcentrum gaat. Op 29 mei is zijn collectie aangekomen met kasten en al. Harry Huisman, conservator geologie bij het Hunebedcentrum is erg blij met deze collectie. “Het is een prachtige aanvulling op de geologische collecties die al in het Hunebedcentrum aanwezig zijn. We hadden al veel zwerfstenen, fossielen uit de omgeving van Haren, fossielen uit de oude rivierafzettingen van de Eridanos rivier en barnsteen maar nog niet van fossielen in vuurstenen. Het is ongelofelijk hoeveel soorten fossielen er in vuurstenen te vinden zijn. Het varieert van zee-egels tot schelpen en van sponzen tot kreeften. Alles bij elkaar geeft het een prachtig inzicht in het ecosysteem uit de Krijtperiode, de periode waarin de dieren oorspronkelijk leefden, ongeveer 70 miljoen jaar geleden”.

Een deel van de collectie is te zien in een vitrine in de expositie van het Hondsrug UNESCO Geopark. Het merendeel ligt opgeborgen in een ladekast en zal op een later moment worden geregistreerd in het collectiebeheersysteem zodat het online straks voor iedereen is in te zien. Dat is nog een flinke klus dus dat zal nog even duren.

Het Hunebedcentrum is Mart Krook zeer dankbaar voor de schenking. Mart Krook is vanaf heden gastconservator en houdt zijn eigen collectie in beheer. Hij zal de collectie aanvullen als er nieuwe vondsten bijkomen en zal er over publiceren op het Hunebednieuwscafe.

Meer informatie zie www.vuursteenfossielen.nl

Mart Krook bij het inladen van de collectie in Zuidwolde

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.