Sensatie aan het Oostzeestrand

0
109

Op mijn speurtocht om alle Duitse hunebedden te lokaliseren, te inventariseren en te fotograferen, stuitte ik in april 2017 op een probleem. Het hunebed Sprockhoff 281 in de plaats Kellenhusen aan de Oostzee, deelstaat Sleeswijk-Holstein, kon ik niet vinden. Het hunebed zou slechts 25 meter uit de kustlijn moeten liggen, vlak naast een fietspad. Slechts twee (kleine) stenen waren zichtbaar op de plaats waar ik het hunebed vermoedde. De schets van Ernst Sprockhoff, daterend uit de twintiger jaren van de vorige eeuw, gaf aan dat er destijds nog 6 draagstenen en 2 sluitstenen zichtbaar waren. De dekstenen waren toen al weggehaald. Het betrof een dolmen. Ik trok de conclusie dat het hunebed op de twee zichtbare stenen na naderhand gesloopt was. Zoals zovele hunebedden werden gesloopt ten behoeve van het gebruik van de stenen voor wegenaanleg, dijkverzwaring en funderingen.

In oktober 2023 woedde een zware storm langs de Oostzeekust en deze storm sloeg grote delen van de kustlijn en het strand weg. Het fietspad werd zelfs geheel weggespoeld. De ravage was enorm. Groot was de verrassing dat er een aantal stenen zichtbaar waren op de plaats waar het hunebed werd vermoed. Het bleek om Sprockhoff 281 te gaan. De twee stenen die ik in 2017 had gezien bleken de bovenkanten van twee draagstenen te zijn. Wie de schets van Sprockhoff goed bestudeert, ziet dat de zuidwestelijke sluitsteen maar half is ingetekend. De andere helft was kennelijk niet te zien. De draagstenen zijn ongeveer 160 cm hoog. De conclusie kan worden getrokken dat de kustlijn ter plaatse kennelijk in een tijdspanne van enkele tientallen jaren met anderhalve meter is opgehoogd, waardoor het hunebed in de loop der jaren aan het zicht werd onttrokken. De kustlijn en het fietspad zullen worden hersteld, maar de plaatselijke oudheidvereniging pleit er voor om het hunebed zichtbaar te houden. In april 2024 heb ik de locatie opnieuw bezocht en heb ik onderstaande foto’s gemaakt.

De twee stenen die in april 2017 zichtbaar waren. Foto: Willem Donker, april 2017
De zes stenen die ik in 2017 als “gesloopt” beschouwde.
De plattegrond die Ernst Sprockhoff in de jaren twintig van de vorige eeuw maakte.
De locatie en coördinaten van Sprockhoff 281

Tekst: Willem Donker. Foto’s: Willem Donker, april 2024. Met dank aan de heer J. Bouma, Nederlander van geboorte, maar al jaren woonachtig in Noord Duitsland. Hij stuurde mij een artikel uit de Lübecker Zeitung.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.