Su Murrone, Sardinië. Mythische stenen, deel 21 Italie en Corsica

0
67
Deel 21: Italie en Corsica. Door Hendrik Gommer

Deze week verscheen Deel 21 uit de hunebedreisgidsserie Mythische Stenen. De reis ging dit keer over Corsica, Sardinië en Sicilië en via de laars van Italië weer terug. Vooral Sardinië is voor de in megalieten geïnteresseerde bezoeker erg de moeite waarde. Waar de gemiddelde toerist het strand wel weet te vinden, mist hij/zij de duizenden bijzondere archeologische schatten die het eiland telt. Sardinië werd in het omvangrijke boek over de megalietenbouwers van Europa, Megalieten, al kort genoemd (pag. 297-320), maar in deel 21 worden er maar liefst 123 pagina’s aan besteed. Zoals in alle delen bevat ook dit deel  beschrijvingen, reisverhalen, routebeschrijvingen, reistips en honderden kleurenfoto’s. De reis eindigt helaas in een anticlimax, zoals aan het eind te lezen is.

Mogelijk is dit het laatste boek in de serie die met het boek ‘Megalieten: De oorsprong van megalithische culturen in Europa’ een must blijkt voor geïnteresseerden in de late steentijd. De boeken zijn een bijna onuitputtelijke bron van informatie en foto’s over de megalithische monumenten in Europa.

Onderstaande tekst en foto’s zijn een weergave van pagina 61-63 van deel 21. Het boek en alle andere delen  zijn vanaf deze week te koop in de winkel van het Hunebedcentrum, op www.Hunebed.eu en in de boekhandel. Op YouTube verschijnen de komende weken weer diverse filmpjes van monumenten op Sardinië. Het filmpje over de rotsgraven van Su Murrone is al gepubliceerd, zie https://www.youtube.com/watch?v=FgYDHm9j8Mg

‘Su Murrone Domus de Janas**** bestaat uit een grote groep uit rotsen gehouwen graven met ingangen gericht op het oosten en zuidoosten. Er zijn diverse kamers te zien, altijd met voorportaal. Sommige klein, een enkele groot met een vijftal nissen. Het complex is gebouwd door mensen uit de San Michele-cultuur, ook wel de Oziericultuur, maar de graven werden hergebruikt tijdens de latere Bonnanarocultuur. Er zijn ook aanwijzingen voor het gebruik van de begraafplaats in de Romeinse tijd.

Foto: Hendrik Gommer
Foto: Hendrik Gommer

Vanaf Chiaramonti op SS672 eerste afslag rechts meteen rechtdoor (let op: in omgekeerde richting is afslaan niet mogelijk!), na 2 km ligt de parkeerplaats van Su Murrone links van de weg. Voor Ruiu Nuraghe terug naar de SS672 en links richting Sassari. Na 3,5 km rechts parkeerhaven nemen, die direct naast Ruiu Nuraghe ligt.

Ruiu Nuraghe*** is van het type met één toren en is een van de best bewaarde in het noorden van Sardinië. De nuraghe heeft een aantal speciale kenmerken, waaronder een raam direct boven de deuropening en afstandhouders tussen de binnen- en buitenmuren die bijdragen aan de stabiliteit. Via de toegangsweg langs de buiten- en binnenmuren bereik je de centrale kamer met zijn uitspringende dak. Gebouwd tussen 1500 en 1000 v. Chr. Helaas is de opening onwrikbaar afgesloten.

Foto: Hendrik Gommer

We rijden terug naar Su Murrone om daar te overnachten. Als ik onze hond Zenne voor het eten uitlaat, rent ze als een dolle door het veld. Later wil ze niet naar binnen. Zou zij iets voelen wat wij niet voelen? Is er hier een soort krachtveld, waar onze hond zich goed bij voelt? Nog geen half uur later dient zich een meer praktische verklaring aan. Een groepje van vijf loslopende honden verzamelt zich hier. Zenne zal dat geroken hebben. Goed dat wij onze hond dan net binnen hebben.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.