De Koninklijke Koergan of Tsarenkoergan

0
56
De Koninklijke Koergan op een afbeelding uit 1917

De Koninklijke Koergan of Tsarskij Koergan (Tsarenkoergan) is een van de grootste megalithische wonderen die ooit in Europa en Azië is ontdekt. De kurgan bevindt zich in het huidige Kertsj in Oekraïne.

De koergan stond ook wel bekend als de “Tomb of Mithridates”. Mithridates of Mithradates (Nederlands: Mithridaat) is de naam van een aantal vorsten in de Oudheid. Het is een samenvoeging van de naam van de Perzisch-Anatolisch Griekse god Mithra met het Oud-Perzische date (‘daad’ in het Nederlands). De naam laat zich vertalen in het Nederlands als “daad van god”.

Kurgan is een Russisch woord dat grafheuvel betekent. Deze heuvel is bijna 20 meter hoog. Veel lagen klei, algen en puinstenen bedekken de onderliggende structuur en beschermen deze tegen de weersinvloeden.

De ingang bevindt zich aan de zuidkant van de heuvel en het metselwerk is gemaakt van kalksteen.

De ingang naar de grafkamer

Archeoloog Anton Ashik beschreef het bouwwerk als volgt: “Grote muren vormden de ingang van het graf… de heuvel bestaat uit een graf en een lange gang gemaakt van rustieke platen. De grafkamer is op een rots gebouwd. De plattegrond is bijna vierkant. De muren bestaan ​​uit 10 rijen metselwerk; ter hoogte van de 5e rij veranderen ze geleidelijk in een getrapte cirkelvormige koepel. De kamerhoogte bedraagt ​​bijna 9 meter…

Hoewel wordt gezegd dat de buitenkant van de Koninklijke Koergan karakteristiek Scythisch is, wordt aangenomen dat voor het interieur Griekse architectonische technieken zijn gebruikt. Een vermenging van lokale en buitenlandse culturen wordt hiermee aangetoond.

De Koninklijke Koergan zou het graf van Leucon I van de Bosporus kunnen zijn. Hij regeerde van 389 – 349 v.Chr. en was misschien wel de grootste heerser van het Bosporaanse koninkrijk. Voor zijn Griekse onderdanen was Leucon slechts een ‘archon’, maar voor de stammen in zijn gebied was hij ‘koning’. De Atheners beschouwden hem als een tiran, maar ook als een vriend van Athene. Leucon stierf in 349 voor Christus, na een regering van ongeveer veertig jaar. Hij was minstens zestig jaar oud op het moment van zijn overlijden en werd geboren rond 410 voor Christus of eerder. De koergan werd niet voor hem gebouwd, de vorige Bosporaanse heersers waren er ook begraven. Er wordt aangenomen dat de koergan al in de 4e eeuw voor Christus werd gebouwd.

Er bevonden zich alleen overblijfselen van een houten sarcofaag toen de grafkamer tussen 1833 en 1837 door archeologen werd onderzocht. Het is mogelijk dat de grafkamer lang geleden is leeggeroofd, misschien al in de Oudheid. Christelijke symbolen die op de muren zijn gegraveerd, suggereren dat de grafkamers de vroege christenen dienden als toevluchtsoord of heiligdom.

In 1856 bezocht een Zwitserse kunstenaar genaamd Carlo Bossoli de Koninklijke Kurgan en schilderde zijn ervaring. De bouw van de gang en het ronde gewelf van de Koninklijke Koergan lijken op kenmerken van ondergrondse put van Santa Cristina op Sardinië. Zie hiervoor De bronstijd brontempel van Santa Cristina.

Marinda Ruiter

De Koninklijke Koergan afgebeeld door Carlo Bossoli

Bronnen

https://www.atlasobscura.com/places/tsarsky-kurgan

https://www.ancient-origins.net/ancient-places-europe/royal-kurgan-kerch-burial-mound-built-king-002729

De Koninklijke Koergan – By not specified – This reproduction has been created by Andrew Butko. Contact infоrmation – e-mail: abutko@gmail.com. Other reproductions see here., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41079342

De ingang naar de grafkamer – By Andrew Butko, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41079583

De Koninklijke Koergan afgebeeld door Carlo Bossoli – By Carlo Bossoli – Альбом. «Пейзажи и достопримечательности Крыма» – http://allday.ru/2008/12/06/karlo-bossoli.albom.pejjzazhi-i.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6509469

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.