Prehistorie in de Rieskrater in Duitsland

0
115

In Zuid-Duitsland ligt een bijzonder gebied, namelijk een kraterinslag. De Rieskrater heeft een doorsnee van maar liefst 24 kilometer. Niet voor niets is het gebied uitgeroepen, net als het Hondsruggebied, tot een UNESCO Geopark. Het gebied is geologisch zeer interessant maar ook archeologisch zijn er interessante plekken te bezoeken.

Vlakbij elkaar liggen een Romeinse nederzetting en een tweetal prehistorische grotten (de Ofnethöhlen) waarin vele schedels en artefacten uit de oude steentijd zijn gevonden.

De Romeinse nederzetting

De Ofnethöhlen

De prehistorische grotten liggen 300 meer verderop boven op een heuvel. Via een stevig klimmetje, via een bloemenweide, kom je bij de twee grotten (de Ofnethöhlen). In de grootste grot zijn tijdens een opgraving aan het begin van de vorige eeuw in twee groepen 34 schedels gevonden. Ze zijn 7700 jaar oud. Ze zijn te zien in het Stadtmuseum van Nordlingen.

De schedels zijn van meer dan 20 kinderen en 14 volwassenen, van wie de meesten vrouwen waren. Ze zijn gevonden in twee holtes onder de ingang van de Grote Ofnet grot. Omdat de onderkaken en vaak ook de bovenste nekwervels aanwezig waren, wordt het als zeker beschouwd dat er hoofden in plaats van schedels in de grond werden begraven. Snijtekens op de wervels bewijzen dat de hoofden met geweld van de romp werden gescheiden. De verschillende posities van de vaak fatale snijwonden op sommige hoofden laten zien dat sommige slachtoffers staand werden gedood, anderen liggend. De hoofden van de slachtoffers werden met een zekere eerbied behandeld. Ze werden bestrooid met rood krijt of oker en achtergelaten met kettingen en hoofddeksels gemaakt van hertenkiezen en slakkenhuizen. Volgens het stratigrafische bewijs vond het begraven van de hoofden plaats aan het einde van het Mesolithicum. Deze datum wordt bevestigd door een nieuwe C-14 datering van 7720 +/- 800 voor Christus. De opeenstapeling van hoofdbegravingen in de Rieskrater is opmerkelijk, macaber en uniek.

Via een korte en mooie wandeling loop je naar de grotten toe.
Akkers vol graan in de directe omgeving
De Grote Ofnet grot
De Grote Ofnet grot
Een van de mooiste artefacten gevonden in de grot
In de grootste van de twee grotten zijn 34 schedels gevonden (foto van infopaneel)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.