Rotsschilderingen in de provincie Valencia.

0
124

Ongeveer 2 kilometer ten zuiden van Tirig in de provincie Valencia staat, verlaten in de desolate omgeving het Museo de la Valltorta. In eerste instantie vraag je je af wat een museum daar in niemandsland doet, maar het gebied blijkt rijk aan grotkunst en grotschilderingen uit het paleolithicum te zijn.

Het is een bergachtig gebied met een aantal diepe doorsnijdingen en brede kloven.

Bron: Google maps

De kloof van de Valltorta (een droge rivierbedding) is ongeveer 100 meter diep en 200 meter lang. De wanden zijn tamelijk stijl, soms zelfs verticaal en hebben op bepaalde punten overkragende inhammen waardoor een beschutte plek ontstaat. Deze plaatsen werden door de jagers-verzamelaars gebruikt en hier vinden we ook de rotsschilderingen. Op een afstand van hemelsbreed 3 kilometer zijn hier 4 grotten met schilderingen gevonden.

In het museum is de Cova dels Cavalls nagebouwd.

Op zaterdag en zondag zijn er vanuit het museum excursies naar de grot. Het is een wandeling van 2 kilometer. De ingang is via een kloof. Bij de grot heeft men een metalen plateau met balustrade gemaakt. De gids vertelde in rap Spaans een heleboel, maar in gebroken Engels wist hij mij duidelijk te maken dat de jagers vanaf dit punt in de bergwand een prachtig zicht hadden op de kloof en het wild dat zich daar bevond. Volgens hem gingen de jagers zelfs zover dat ze bepaalde stukken bij de rivier zodanig in hebben gericht dat de herten daar graag kwamen om te drinken en te eten. En op die manier waren ze een gemakkelijke prooi voor de jagers.

Het “Parc cultural Valltorta Gassulla” is sinds 1998 onderdeel van het werelderfgoed van UNESCO en bevat 92 locaties met rotskunst.

Informatie over de rotskunst in het oosten van Spanje

https://es.wikipedia.org/wiki/Arte_rupestre_del_arco_mediterr%C3%A1neo_de_la_pen%C3%ADnsula_ib%C3%A9rica

Informatie over het museum:

https://museudelavalltorta.gva.es/documents/173553007/0/Valltorta_ENG.pdf/9bcdba16-3c43-4444-8b72-5328e57248fd

De vallei
De vallei
Het museum
De locaties met grotschilderingen in de directe omgeving

Een van de overhangende rotswanden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.