De Maiden Stone in Schotland

0
54
De Maiden Stone

De Maiden Stone is een Pictische steen in de regio Aberdeenshire. Pictische stenen worden aangetroffen in Schotland en worden gedateerd van de zesde tot en met de negende eeuw. Deze specifieke steen werd als latei hergebruikt bij de bouw van de boerderij Drumdurno nabij Kincraig, maar is nu terug op zijn originele plek. Door dit voorval is de Maiden Stone ook bekend als de Drumdurno Stone.

Het doel van de Pictische stenen is niet geheel duidelijk. Ze zouden misschien dienst hebben gedaan als persoonlijke gedenkstenen. In dat geval moeten de symbolen worden geïnterpreteerd als clan- of familiesymbolen. Sommige stenen beelden rituelen uit. De stenen zouden als grafstenen kunnen zijn gebruikt, al lijkt dit niet het primaire doel te zijn geweest. Een andere theorie veronderstelt dat de stenen als grensstenen zijn gebruikt om de grenzen tussen clans of bloedlijnen aan te geven.

Op basis van de mengeling van Pictische en christelijke symbolen op de steen is het waarschijnlijk dat de steen een predikingsplaats markeert tijdens zendingsreizen naar de Picten. Stenen werden vaak met christelijke symbolen versierd, zie Gekerstende stenen, Gekerstende stenen in Duitsland, Gekerstende stenen in Nederland en Gekerstende stenen in Frankrijk.  

De naam kan vertaald worden met Maagdensteen en is afgeleid van de lokale legende. Het verhaal bevat een verklaring voor het meest duidelijke kenmerk van slijtage op de steen: een driehoekige inkeping aan de bovenkant van het monument. De legende vertelt dat de dochter van de Laird of lord van Balquhain een weddenschap sloot met een vreemdeling: zij kon sneller een bannock (platbrood) bakken dan hij een weg naar de top van Bennachie kon aanleggen. De prijs zou de hand van het meisje zijn. De vreemdeling was echter de duivel en maakte de weg af en eiste de verbeurdverklaring op. Het meisje vluchtte voor de duivel en bad om gered te worden. De legende eindigt met te zeggen dat God haar in steen veranderde: de inkeping is de plek waar de Duivel haar schouder vastpakte terwijl ze rende.

Volgens sommige verhalen gebeurde de verstening op de huwelijksdag van het meisje. Verhalen over duivels en verstening komen vaak voor in verband met bijzondere stenen, zie bijvoorbeeld Duivelsstenen, Heksenstenen en Verstening. Ook worden stenen monumenten vaak in verband gebracht met het huwelijk en vruchtbaarheid, zie Trouwen bij een megaliet. In Schotland werden bannocks vóór de 19e eeuw gekookt op een bannockstane: een groot, plat, rond stuk zandsteen die direct op een vuur geplaatst werd en gebruikt als kookoppervlak. Brood wordt ook vaker in verband gebracht met bijzondere stenen, zie Boter, vet en stenen en De Big Stone van Tatham Fells in Engeland (waarbij een vrouw de duivel juist te slim af was).

De westzijde van de Maiden Stone

De steensoort is rose graniet, dat moeilijk te bewerken is, en de steen is drie meter hoog. De naar het westen gerichte voorzijde toont een Keltisch kruis met aan de bovenzijde een menselijk figuur dat door vismonsters wordt vastgehouden. Sommige bronnen veronderstellen dat de figuur de Bijbelse Jonas is, vergezeld door twee walvissen. Onder het kruis bevindt zich een vierkant paneel met in het midden een schijf met een Keltisch spiraalmotief omgeven door een ring met sleutelpatroon (met knooppatronen die de hoeken opvullen).

De oostzijde

De naar het oosten gerichte achterzijde is – vergeleken met de voorzijde – veel simpeler. Deze zijde is verdeeld in vier panelen die elk een pictisch symbool bevatten. Het bovenste paneel bevat enige dieren waaronder wellicht een centaur. Het paneel eronder toont een Z-vormige schijf en een rechthoek met een soort poort aan de onderzijde. Het volgende paneel toont een pictisch dier dat door sommigen een zwemmende olifant wordt genoemd. Het onderste paneel toont een spiegel en een dubbele kam.

De zijkanten zijn voorzien van decoraties. Er is een knooppatroon aan de smalle noordrand en een sleutelpatroon aan de zuidrand.

Marinda Ruiter

Ook de randen zijn versierd

Bronnen

De Maiden Stone – Door Book entitled “Bennachie” by Alexander Inkson McConnochie published 1890 – https://archive.org/stream/bennachie00mccogoog#page/n116/mode/1up, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33374932

De westzijde – Door West face of the Maiden Stone by Stanley Howe, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=103749299

De oostzijde – Door pamela, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11287963

Ook de randen zijn versierd – Door Tom Parnell from Scottish Borders, Scotland – Maiden Stone, Inverurie, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82884629

https://www.google.com/search?q=Maiden+Stone&rlz=1C1ONGR_nlNL1049NL1049&sourceid=chrome&ie=UTF-8

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.