Regio Hovedstaden en Bornholm, Kommune Rudersdal, 010402-036 Birkerød Kirke

0
27

“Zelfmoordsteen”. Solitaire napjessteen van 155 x 130 x 30 cm.  31 cupmarks.

Deze steen heeft een paar honderd jaar voor de muur van de begraafplaats gestaan en heeft gediend als “zelfmoordsteen”. Vroeger mocht een kist met een stoffelijk overschot van een zelfmoord de hoofdingang van de kerk niet binnen. De kist moest dus over de muur van het kerkhof worden getild. Om dit te vergemakkelijken werd deze steen als traptrede gebruikt. Toen dit gebruik eindigde werd de steen als toegangssteen tot de kerk en de begraafplaats gelegd, wat veel slijtage aan de steen tot gevolg had. In 1998 werd de steen uiteindelijk in de tuin van de pastorie geplaatst, waar hij nu nog ligt. De cupmarks zijn ondanks de slijtage nog goed te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.