Megalithic Routes

0
3528

Daniela Stefanie Hauf M. A. – Coördinator ‘Megalithic Routes’  en

Harrie Wolters – Hunebedcentrum

Megalithic Routes – een reis naar het verleden

Het Hunebedcentrum is vanaf 2011 onderdeel van ‘Megalithic Routes’, een nieuwe organisatie die samenwerking bevorderd tussen gebieden in Europa waar megalithische monumenten staan. De organisatie is sinds 2012 officieel erkend door de Raad van Europa en is nu onderdeel van de ‘Cultural Routes of Europe’.

De voorloper van ‘Megalithic Routes’ is de ‘Strasse der Megalithkultur’. Deze is opgericht in 2004 in Osnabrück. Het idee is begonnen tijdens een bijeenkomst van de lokaal historicus Klaus de Laak, de directeur van het planetarium in Osnabrück, de directeur van de toerisme organisatie van Noordwest-Nedersaksen en de directeur van het archeologie departement van Osnabrück. Hun visie was om een route te maken waar de vele hunebedden tussen Osnabrück en Oldenburg met elkaar verbonden zouden worden door een zogenaamde  ‘Strasse der Megalithkultur’. Naast het verbinden van de hunebedden ging het ook vooral om de bescherming en het beheer van de monumenten en de koppeling van activiteiten en nieuwe toeristische mogelijkheden. Europa’s eerste ‘Strasse der Megalithkultur’ is in 2009 officieel geopend in Osnabrück.

strasse der megalithitkultur
De ‘Strasse der Megalithkultur’ geopend in 2009

Naast deze route, in Duitsland, is er nagedacht over een internationale dimensie. In 2011, in Kopenhagen in Denemarken, heeft de eerste internationale ontmoeting plaatsgevonden. Er waren organisaties aanwezig uit Nederland, Denemarken, Zweden en Duitsland. Namens Nederland was het Hunebedcentrum aanwezig. Het idee uit Duitsland werd door iedereen omarmd.

Tijdens deze bijeenkomst in Kopenhagen werd besloten dat er een gezamenlijk plan zou worden gemaakt met daarin gezamenlijke activiteiten met betrekking tot het thema megalithische cultuur. Er is toen besloten om een nieuwe vereniging op te richten met als naam ‘Megalithic Routes’. Dit is in 2012 gebeurd.

In 2013 is de organisatie officieel erkend door Europa als een van de ‘Cultural Routes of Europe’.

erkenning in denemarken
Officiele erkenning Cultural Routes of Europe in Denemarken. Links vertegenwoordiger Cultural Routes of Europe, midden Minister van Cultuur Denemarken, rechts Bodo Zehm, voorzitter Megalithic Routes

‘Megalitic Routes’ dient sindsdien als platform voor musea, geoparken, wetenschappers en toerisme organisaties uit Denemarken, Engeland, Duitsland, Zweden en Denemarken. Het doel is om in de combinatie van bescherming, beheer, toerisme en wetenschap nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten en vooral de samenwerking te bevorderen.

Sindsdien worden er jaarlijks gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Een voorbeeld is de ‘Nacht van de Mythen en Legenden’. Deze is in 2013 georganiseerd in alle deelnemende gebieden op hetzelfde moment.

nacht van de mythes en legenden
Nacht van de Mythen en Legenden bij het Hunebedcentrum in 2013

Daarnaast zijn er fiets en wandelroutes en activiteiten georganiseerd en in 2015 een ‘Outdoorschool’. Ook voor de komende jaren staan dit soort gezamenlijke activiteiten in de planning.

outdoorschool
Outdoorschool bij Hunebedcentrum in april 2015

In 2013 is vanuit het netwerk de ‘Europese dag van de megalithische cultuur’’ gestart. Jaarlijks vindt dit plaats op de laatste zondag van april. Ieder jaar met een ander thema.

In februari 2015 is door het bestuur besloten om nieuwe gebieden in Europa met megalithische monumenten toe te laten. De komende jaren zullen nieuwe gebieden toe treden tot het netwerk.

groep
De leden van Megalithic Routes – januari 2015

In februari 2015 is besloten dat Hein Klompmaker, directeur van het Hunebedcentrum in Borger, de nieuwe voorzitter wordt. Dit is eerst voor een jaar.

Voor meer informatie zie: www.megalithicroutes.eu

Partners van Megalithic Routes zijn:

 1. De stad Osnabruck en het archeologische departement van Osnabruck DU  (http://www.megalithicroutes.eu/en/members/osnabruck-town-and-district-archaeological-department)
 2. Hunebedcentrum Borger, NL (hunebedcentrum.eu )
 3. Steinzeitpark Dithmarschen, DU (steinzeitpark-dithmarschen.de )
 4. Historisch Museum Odsherred, DK (vestmuseum.dk )
 5. Falbygdens Museum en de gemeente Falkoping, SE (http://www.falkoping.se/upplevagora/falbygdensmuseum )
 6. Ekehagens forntidsby, SE (ekehagensforntidsby.se )
 7. Commission for Westphalian Antiquities uit Munster DU
 8. Geopark de Hondsrug NL (geoparkdehondsrug.eu)
 9. Geopark Terra Vitta DU (http://www.naturpark-terravita.de/)
 10. Natuurwetenschappelijke vereniging Osnabruck DU
 11. Emsland Touristik DU
 12. Natuurpark Wildeshauser Geest DU
 13. Deens Nationaal Erfgoed organisatie DK
 14. Museum Sydøstdanmark DK
 15. Comarca de Sobrarbe SP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.